Πολυτεχνείο: Σε κλοιό πανδημίας και αυταρχισμού

Μοιραστειτε το

Από την προχθεσινή εκκένωση του Πολυτεχνείου / EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η 47η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου θα είναι η πρώτη που θα γιορταστεί σε κατάσταση «εκτάκτων αναγκών» που σηματοδοτούνται τόσο από την πανδημία του κορονοϊού όσο και από τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η απόφαση του ΣτΕ επικύρωσε ουσιαστικά την κυβερνητική επιλογή και την επίκληση του «δημοσίου συμφέροντος» ως αιτιολογία για να απαγορευτούν οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων, εν όψει των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, κάτι που πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων από κόμματα, φορείς και την κοινωνία των πολιτών.

Καθολική καταδίκη

Ειδικότερα, η απαγόρευση έτυχε μαζικής καταδίκης από χιλιάδες εκπροσώπους συνδικάτων και μαζικών φορέων, νομικούς, βουλευτές, δημοσιογράφους, αιρετούς κ.ά., που όλοι μαζί συνυπέγραψαν κοινό κείμενο διαμαρτυρίας. Μάλιστα, επειδή η συμμετοχή ξεπέρασε τα όρια της συλλογής των υπογραφών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δημιουργήθηκε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το πρωί της Δευτέρας, αντιπροσωπεία των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 παρέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απαγόρευση συναθροίσεων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που φρόντισε να ρίξει «λάδι στη φωτιά» τις προηγούμενες μέρες, επιχείρησε κατόπιν εορτής να εμφανιστεί ενωτικός, ζητώντας από τις κομματικές δυνάμεις «αυτοσυγκράτηση», ενώ προέτρεψε υποκριτικά σε «μία λιτή επίσκεψη, με ένα λουλούδι».

Σοβαρές αντιδράσεις εξέφρασε μεγάλο μέρος του νομικού κόσμου για την κυβερνητική απόφαση, μεταξύ των οποίων η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, δικηγόροι, καθηγητές Νομικής κ.ά. Την αντίθεσή τους με την απαγόρευση έχουν εκφράσει και φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

Οι Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25, μαζί με το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, κατέθεσαν το πρωί της Δευτέρας προσφυγή στο ΣτΕ με την οποία που ζητούσαν να «παγώσει» η απόφαση του  αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, υπέβαλαν αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η υπ’ αριθμό 1029/8/18  απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το ΣτΕ απέρριψε το αίτημά τους. 

Αποφασισμένη να επιβάλλει την… τάξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μέρα πριν από την επέτειο, έλαβαν χώρα γεγονότα ενδεικτικά της κυβερνητικής αυταρχικότητας. Μεταξύ άλλων απαγορεύτηκε, σε αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών –η οποία τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα–, η κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο, ενώ επεισοδιακή ήταν και η ανάλογη προσπάθεια από εκπαιδευτικούς

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη για να επιβάλλει τις αποφάσεις της, τοποθετώντας χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους του Κέντρου και ειδικότερα γύρω από την περιοχή του Πολυτεχνείου. Παράλληλα, σε μια προφανή προσπάθεια να κόψει τον δρόμο σε όσους σκέφτονται να κατέβουν στην Αθήνα, αποφάσισε να κλείσει πέντε σταθμούς του Μετρό, από τις 12 το μεσημέρι, ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι σταθμοί που θα παραμείνουν κλειστοί είναι οι εξής: Oμόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Eυαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...