Πολιτική ορθότητα: «Kαίει βιβλία και ανθρώπους»! | newsbreak

Μοιραστειτε το

Ο Κώστας Χαραλάς είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Μέχρι πρότινος συνεργαζόταν με τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Για την υπόθεση της Μαρίας Μπεκατώρου έγραψε στο facebook τα εξής: «Έχω κόρη. Να μου φέρνει ένα ποτήρι νερό λέγανε κάποιοι όταν γεννήθηκε. ΟΧΙ. Δεν θέλω ένα ποτήρι νερό από την κόρη μου. Αυτό που θέλω από την κόρη μου είναι να είναι πηγή. Πηγή αυτογνωσίας, αυτοκυριαρχίας, αξιοπρέπειας. Χθες καθίσαμε και μιλήσαμε με βάση τους σκελετούς που μπορεί να έχει μια γυναίκα για 24 χρόνια στην ντουλάπα της. Άξιζε η απόφασή της να μην προβάλει αντίσταση; Να πει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ; Οι περισσότερες γυναίκες για τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους (και κάποιοι άντρες, μην το παραβλέπουμε) έχουν να αποφασίσουν για κάτι πολύ σημαντικό. Να δώσουν κάτι από τον εαυτό τους και σε αντάλλαγμα να πάρουν χρήμα, δόξα, εύκολη ανέλιξη. Αξίζει; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να κάνουν στους εαυτούς τους για να μην τους τυραννάει για 24 χρόνια μετά. Γιατί για κάθε Μπεκατώρου, που μετάνιωσε, να υπολογίσετε και 5 που δεν μετάνιωσαν».

Για αυτή την ανάρτησή του οι εκδόσεις Μεταίχμιο όχι μόνο διέκοψαν συνεργασία μαζί του, αλλά πρότειναν την αποπομπή του από τον εκδοτικό χώρο! Η Βάσω Παπαγεωργίου των εκδόσεων Μεταίχμιο έγραψε στο facebook απαντητική ανάρτηση στον κ. Χαραλά, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο υγιής πλουραλισμός απόψεων δεν γίνεται να μην έχει όρια, ιδίως στον χώρο του παιδικού βιβλίου. Δεν έχουν θέση στον εκδοτικό χώρο οι εκφραστές απόψεων σαν αυτές που διατύπωσε δημόσια ο συγγραφέας Κώστας Χαραλάς. Είναι αυτονόητο πως η συνεργασία μας δεν θα συνεχιστεί».

Συνομίλησα με τον συγγραφέα για το θέμα και δήλωσε τα ακόλουθα: «Η ανάρτηση του εκδοτικού οίκου Μεταίχμιο ήταν βεβιασμένη, πρωτόγνωρη για την κουλτούρα των εκδόσεων και σαφώς μέσα σε συνθήκες πανικού που επέβαλαν οι τσιρίδες των social media warriors, οι οποίοι διψάνε για αίμα. Η πρώτη μου αίσθηση ήταν ότι το δελτίο Τύπου στρέφεται εναντίον μου. Αυτό κράτησε για λίγες ώρες, μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι διακυβεύεται κάτι σαφώς μεγαλύτερο από το όνομα Κώστας Χαραλάς. Είναι η επικίνδυνη παρέκκλιση προς φαινόμενα φίμωσης έκφρασης, όπου αυτές δεν συνάδουν με το επίσημο αφήγημα. Προσέξτε:

Το αρχικό post γράφηκε στο πνεύμα τού girl power. Προσπαθώ να εμφυσήσω από την προσωπική θέση του πατέρα, αλλά και από τη δημόσια του συγγραφέα, στα κορίτσια κατά κύριο λόγο αλλά και στα αγόρια, την αυτοκυριαρχία, τον αυτοσεβασμό και την αυτογνωσία. Είναι ακατανόητο άνθρωποι και επαγγελματίες του εκδοτικού χώρου να μην μπορούν να διαβάσουν σωστά ένα κείμενο. Απλά δεν συμμερίζομαι τον κρυφό ωφελιμισμό που διαβλέπω στο “metoo” κίνημα. Εκεί έπεσε ο προβολέας τους. Προς γνώση και συμμόρφωση, έπρεπε να καρατομηθώ για αυτό».

Πριν τον αποπέμψουν από το Μεταίχμιο, επικοινώνησαν μαζί του για να ζητήσουν εξηγήσεις; Ο κ. Χαραλάς απάντησε: «Πριν, αλλά και μετά την έκδοση του δελτίου Τύπου δεν έγινε καμιά προσπάθεια εκ μέρους τους για να επεξηγήσω τη θέση μου. Αν και ως συγγραφέας, συνεργαζόμενος μαζί τους επί 11 χρόνια τώρα, έπρεπε να καταλαβαίνουν αυτά που γράφω χωρίς να παρασύρονται από τις ερμηνείες των εισαγγελέων των media!»

Σχολιάζοντας την άποψη της κυρίας Παπαγεωργίου ότι δεν έχει θέση στον εκδοτικό χώρο, ο κ. Χαραλάς είπε: «Οταν ο Χάινριχ Χάινε, το 1933, είχε δηλώσει “όπου καίνε βιβλία, σε λίγο θα καίνε και ανθρώπους” δεν είχε ιδέα για το τι θα ακολουθήσει. Η σαρωτική πολιτική ορθότητα και η διάχυσή της μέσα από τα social media made in USA εδώ και αρκετά χρόνια μπορεί να καταφέρει να καίνε βιβλία και ανθρώπους ταυτόχρονα!

Η τοποθέτηση της κυρίας Παπαγεωργίου είναι σαφέστατη και κυριολεκτική παραίνεση προς τους συναδέλφους εκδότες, αλλά και προς όλους τους συνεργαζόμενους φορείς του χώρου για εξαφάνισή μου από το τοπίο. “Κάψιμο” και εξαφάνιση. Δεν θα το καταφέρει αυτό».

Πηγή
Author: Παναγιώτης Λιάκος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα