Πολιτική κόντρα στη Γερμανία για το app του κοροναϊού | in.gr

Μοιραστειτε το

Κριτική στην εφαρμογή κινητών τηλεφώνων που αναπτύχθηκε για την ιχνηλάτηση ασθενών του κοροναϊού άσκησαν την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ (CSU) και ο υπεύθυνος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα υγείας και καθηγητής επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ. Το εγχείρημα υπερασπίστηκε ωστόσο ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά στην εφαρμογή που δημιούργησαν η Telekom και η SAP κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού. Στόχος ήταν η καταγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων κρουσμάτων προκειμένου να διευκολύνεται η ιχνηλάτηση των επαφών, αλλά και η αποστρολή προειδοποίησης όταν κανείς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από κρούσμα.

«Απογοητευτικά αποτελέσματα»

«Η εφαρμογή είναι δυστυχώς ένας τίγρης χωρίς δόντια. Δεν έχει σχεδόν καμία προειδοποιητική λειτουργία στην πράξη. Χρειάζεται μια ψηφιακή αναβάθμιση και εμπλουτισμός με δυνατότητες οι οποίες θα την καθιστούν λειτουργική», δήλωσε ο κ. Σέντερ, ενώ ο κ. Λάουτερμπαχ τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος όταν στην εφαρμογή καταγράφεται μόνο το 60% των θετικών τεστ και ζήτησε η καταχώρηση των θετικών τεστ να γίνεται αυτόματα, με μόνη εξαίρεση την περίπτωση που κάποιος δηλώσει ρητά ότι δεν το επιθυμεί.

Η εφαρμογή αριθμεί σήμερα 19,8 εκατομμύρια χρήστες, εκ των οποίων ενεργοί θεωρούνται τα 16 εκατομμύρια, και είναι συμβατή και με αντίστοιχες εφαρμογές άλλων χωρών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «The Pioneer», κάθε μέρα ενημερώνονται πολίτες για περίπου 500 κρούσματα που βρίσκονται κοντά τους. Αυτό αντιστοιχεί στο 13-14% των συνολικών κρουσμάτων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν την εφαρμογή και να καταχωρούν τυχόν θετικά αποτελέσματα των τεστ τους, ενόψει και της νέας αύξησης των κρουσμάτων, η οποία επιβαρύνει το σύστημα υγείας. «Εκεί όπου οι υγειονομικοί υπάλληλοι δεν μπορούν πλέον να ιχνηλατήσουν τα κρούσματα σε εστίες έξαρσης της πανδημίας, η εφαρμογή είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει», δήλωσε ο κ. Μπράουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in. gr

Πηγή
Author: Βαγγέλης Πρατικάκης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...