Ποιο μπαχαρικό ταιριάζει σε ποιο φαγητό, ποιοι συνδυασμοί απογειώνουν -Τα μυστικά του σεφ Βαγγέλη Δρίσκα | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

Η χρήση των μπαχαρικών και των μυρωδικών είναι μια πολύ παλιά συνήθεια στη διατροφή των ανθρώπων, τονίζει ο σεφ Βαγγέλης Δρίσκας, σημειώνοντας τα οφέλη τους σε γεύση και διατροφή.

Μιλώντας στο iefimerida ο Βαγγέλης Δρίσκας σημειώνει ότι πριν από εκατοντάδες χρόνια είχαν μεγάλη αξία μπαχαρικά όπως το πιπέρι, η κανέλα, το κύμινο, μαζί με το αλάτι, και όπως είναι γνωστό, τα χρησιμοποιούσαν ως αντάλλαγμα στις εμπορικές συναλλαγές τους. Είναι εντυπωσιακό πως στην Αίγυπτο βρέθηκε πάπυρος από το 1500 π. Χ. όπου είναι καταγεγραμμένα σχεδόν 800 βότανα, μπαχαρικά και μυρωδικά που ήταν γνωστά εκείνη την εποχή στον κόσμο.

Τα μυρωδικά αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής, λέει ο σεφ Δρίσκας

«Στο πέρασμα του χρόνου τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά έγιναν κτήμα όλων και σήμερα πια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μαγειρικής μας», αναφέρει ο Βαγγέλης Δρίσκας που καθημερινά δίνει συνταγές και συμβουλές μαγειρικής μέσα από την εκπομπή του «Κάθε Μέρα Σεφ με τον Βαγγέλη Δρίσκα» στο OPEN TV.

«Είναι εντυπωσιακό πόσο αλλάζει η γεύση σε ένα φαγητό προσθέτοντας ή αφαιρώντας ελάχιστη ποσότητα από κάποιο μπαχαρικό ή μυρωδικό και πώς ξεχωρίζει η κουζίνα κάθε χώρας ανάλογα με τα μπαχαρικά και μυρωδικά που χρησιμοποιούν σε κάθε τόπο. Για παράδειγμα, η βιετναμέζικη κουζίνα είναι γεμάτη φρέσκα αρωματικά, οι κουζίνες τη Μέσης Ανατολής έχουν πολύ καρδάμωμο και κανέλα, τα διάφορα κάρι της ινδικής κουζίνας είναι θρυλικά, η κουζίνα της Πορτογαλίας έχει τόνους από φρέσκο κόλιαντρο και τα παραδείγματα είναι τόσο πολλά όσες και οι χώρες του κόσμου».

Ποια μυρωδικά ταιριάζουν με ποια φαγητά

«Προσωπικά έχω πάντα στη κουζίνα μου θυμάρι και βασιλικό για σάλτσες ντομάτας και για λαχανικά, κύμινο και κόλιαντρο σκόνη για θαλασσινά, κοτόπουλο και όσπρια, πιπέρι σετσουάν και φρέσκο τζίντζερ για τα κινέζικα μαγειρέματα, κανέλα και καρδάμωμο για τα ανατολίτικα και πολλά φρέσκα μυρωδικά σε γλαστράκια για κάθε είδους μαγείρεμα, κυρίως για ψάρια και θαλασσινά, για ψητά και για λαχανικά».

«Δοκιμάστε ψητό κοτόπουλο με φρέσκια ρίγανη ή λίγο εστραγκόν, φακές ή ρεβίθια με κύμινο και κόλιαντρο, ψάρι με δεντρολίβανο, πατάτες και κολοκυθάκια μαγειρεμένα με κάθε τρόπο με φρέσκια ή ξερή μαντζουράνα. Αυτές μπορεί είναι οι προτάσεις μου, αλλά αξίζει να εξερευνήσετε, να δοκιμάσετε και να ανακαλύψετε και τα δικά σας αγαπημένα μπαχαρικά και μυρωδικά», καταλήγει ο Βαγγέλης Δρίσκας.

βαγγελης Δρισκας
«Προσωπικά έχω πάντα στη κουζίνα μου θυμάρι και βασιλικό για σάλτσες ντομάτας και για λαχανικά, κύμινο και κόλιαντρο σκόνη για θαλασσινά, κοτόπουλο και όσπρια, πιπέρι σετσουάν και φρέσκο τζίντζερ για τα κινέζικα μαγειρέματα» λέει ο Βαγγέλης Δρίσκας

Είναι γνωστή η αγάπη του Βαγγέλη Δρίσκα για τη μαγειρική αλλά και το πάθος του να παρακολουθεί τις εξελίξεις, τα νέα και ό,τι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο που έχει σχέση με τη γαστρονομία. Το «Κάθε Μέρα Σεφ με τον Βαγγέλη Δρίσκα» είναι μία καθημερινή εκπομπή που παρουσιάζει την ελληνική κουζίνα με μια νέα σύγχρονη ματιά, υγιεινά και εύγεστα πιάτα (γιατί το υγιεινό, όπως λέει, δεν είναι απαραίτητα βαρετό), έθνικ κουζίνες για αρχάριους και για προχωρημένους, γνωριμία με υλικά, νέες τάσεις και τεχνικές, ζαχαροπλαστική με εύκολα, γρήγορα και απολαυστικά γλυκά, αλλά και συνταγές χωρίς ζάχαρη. Σπιτικές μαμαδίστικες συνταγές. Μία καθημερινή εκπομπή μαγειρικής για τον σύγχρονο τηλεθεατή με τις καλύτερες συνταγές δοκιμασμένες και δοσμένες με τον πιο κατανοητό τρόπο. «Κάθε Μέρα Σεφ με τον Βαγγέλη Δρίσκα». Από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 15:15 στο OPEN TV.

Πηγή
Author: Κατερίνα Πουλοπούλου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα