Ποιος είναι ο «εκλεκτός» του Μπάιντεν για το υπουργείο Δικαιοσύνης

Μοιραστειτε το

Ο Μέρικ Γκάρλαντ

AP Photo/Andrew Harnik, File

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε σήμερα ότι επέλεξε τον δικαστή Μέρικ Γκάρλαντ, που θεωρείται μετριοπαθής προοδευτικός, ως επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Μέρικ Γκάρλαντ, 68 ετών, είναι τώρα επικεφαλής του εφετείου της Ουάσινγκτον, ενός δικαστηρίου που είναι γνωστό για τη σημασία των φακέλων που εξετάζει, αφού είδε τον διορισμό του στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2006 να μπλοκάρεται από τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να παρουσιάσει εντός της ημέρας τον μελλοντικό υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του καθώς και διάφορους άλλους διορισμούς-κλειδιά στο υπουργείο.

«Οι διορισμοί αυτοί αντανακλούν τη βαθιά δέσμευση του εκλεγμένου προέδρου στην επαναβεβαίωση του (ρόλου) του υπουργείου Δικαιοσύνης ως πυλώνα ανεξαρτησίας και ακεραιότητας και στο να διασφαλίσει πως ο υπουργός Δικαιοσύνης και η στενή ομάδα του είναι οι συνήγοροι του αμερικανικού λαού και όχι το δικηγορικό γραφείο του προέδρου», αναφέρει ανακοίνωση του επιτελείου του Μπάιντεν.

Το 2016, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διόρισε τον Γκάρλαντ στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά ο διορισμός του καθυστέρησε στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Γκάρλαντ εξαιρέθηκε από υποθέσεις που αφορούσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πυροδοτώντας εικασίες ότι ήταν κορυφαίος υποψήφιος για το πόστο.

Πριν γίνει δικαστής εργάστηκε ως ομοσπονδιακός εισαγγελέας και βοήθησε να καταδικαστεί ο Τίμοθι Μακβέι για τον βομβαρδισμό στην Οκλαχόμα το 1995, που σκότωσε 168 άτομα. Ήταν επίσης στην ομάδα που εξασφάλισε την καταδίκη του πρώην δήμαρχου της Περιφέρειας της Κολούμπια Μάριον Μπάρι για κατοχή κοκαΐνης.

Ο Γκάρλαντ κατείχε άλλες βασικές θέσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του κύριου αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα στον Αναπληρωτή Γενικό Εισαγγελέα Τζέιμι Γκόρκλικ το 1994.

Ο Μπάιντεν επέλεξε τον Γκάρλαντ ανάμεσα στον πρώην γερουσιαστή Ντάγκ Τζόουνς και την πρώην αναπληρώτρια γενική εισαγγελέα Σάλι Γέιτς. Σε μια Γερουσία ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Τζόουνς θεωρούνταν πιο πιθανό να επικυρωθεί.

Ο Μέρικ Γκάρλαντ θα αντικαταστήσει τον Μπιλ Μπαρ, τον οποίο η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών χαρακτήρισε «δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ» λόγω των πολλαπλών παρεμβάσεών του υπέρ του απερχόμενου προέδρου ή του στενού περιβάλλοντός του.

Ο μελλοντικός υπουργός, εφόσον ο διορισμός του επιβεβαιωθεί από το Κογκρέσο, θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την ανεξαρτησία του υπουργείου του, να καθησυχάσει ένα μέρος των περίπου 110.000 υπαλλήλων του, αλλά και να δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις εις βάθος που έχει υποσχεθεί ο Δημοκρατικός υποψήφιος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ένα από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι ο αγώνας κατά της βίας και του ρατσισμού στις διάφορες υπηρεσίες της αστυνομίας, που τέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Εάν επιβεβαιωθεί ο διορισμός του θα κληθεί επίσης να αντιμετωπίσει διάφορα ακανθώδη ζητήματα, όπως το εάν και πώς θα διερευνηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ για πιθανή παρεμπόδιση της δικαιοσύνης που περιγράφει η τελική έκθεση του Ειδικού Συμβούλου Ρόμπερτ Μιούλερ, καθώς και οι ισχυρισμοί για φορολογική απάτη και άλλα εγκλήματα οικονομικής φύσης που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ρεπουμπλικανού απερχόμενου προέδρου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...