Ποιοι και πόσα επένδυσαν το 2020 στην ελληνική αγορά ακινήτων

Μοιραστειτε το

Έγγαμοι, ηλικίας 30-55 ετών και πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ είναι οι περισσότεροι που επένδυσαν το 2020 στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα όπως δείχνει έρευνα που πραγματοποίησε η Ενωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ).

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν 9 στα 10 ακίνητα που αγοράστηκαν το 2020 ήταν παλαιάς κατασκευής, ενώ μόλις το 10,3% ήταν νεόδμητα (ακίνητο το οποίο θα κατοικηθεί για πρώτη φορά ανεξαρτήτως ηλικίας).

Το 70,9% των αγοραστών ακινήτων είναι έγγαμοι, το 73% είναι ηλικίας μεταξύ 30-55 ετών και το 50% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Το 34,6% δήλωσε ότι αγόρασε ακίνητο με σκοπό την εκμετάλλευσή του, το 30,4% δήλωσε ότι το ακίνητο προοριζόταν για την κατοικία της οικογένειας, το 18,1% δήλωσε ότι προχώρησε στην αγορά εξοχικής ή δευτερεύουσας κατοικίας, ενώ το 12,7% ήταν επενδυτές του προγράμματος της Golden Visa.

Παρατηρείται συνεχόμενη αύξηση των αγοραστών από το εξωτερικό, με τους Ρώσους να έχουν αυξήσει αισθητά την παρουσία τους από 0,9% που ήταν το 2015 σε 12% το 2020.

Παρατηρείται σταδιακή μείωση στα ακίνητα που αγοράστηκαν και απαιτούσαν ανακαίνιση.

Συγκεκριμένα, το 43,1% δήλωσε ότι απαιτείται εκτεταμένη ανακαίνιση του ακινήτου, ενώ το 56,9% δήλωσε ότι το ακίνητο χρειαζόταν λίγες τεχνικές παρεμβάσεις.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με την έρευνα, οφείλεται στην εκτεταμένη πώληση ακινήτων που ανακαινίστηκαν πριν από την πώληση, όπως επίσης στη μείωση του αποθέματος πολύ φθηνών παλαιών κατοικιών που αγοράστηκαν στο παρελθόν για ανακαίνιση και εκμετάλλευση με βραχυχρόνια μίσθωση.

Ακίνητα στην Αττική αξίας 181.000-350.000 αγοράζουν Κινέζοι, Λιβανέζοι και Ισραηλινοί, οι Γερμανοί, οι Ελβετοί και οι Πολωνοί προτιμούν να επενδύουν σε ακίνητα στην Κρήτη, ενώ οι Ρώσοι και οι Αγγλοι προτιμούν τα νησιά του Ιονίου.

Η έρευνα βασίστηκε σε 237 συναλλαγές σε 12 Περιφέρειες, που ολοκληρώθηκαν εντός του 2020 και για τις οποίες υπήρχαν πραγματικά στοιχεία.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...