Ποιοι είναι οι… νεοσύλλεκτοι «εκλεκτοί» του Κ. Μητσοτάκη που μπήκαν στο υπουργικό συμβούλιο | newsbreak

Μοιραστειτε το

Ο ανασχηματισμός έφερε στις υπουργικές καρέκλες νέα πρόσωπα αλλά και γνώριμους βουλευτές από το παρελθόν. Αντιδράσεις πολλές αλλά τον τελευταίο λόγο τον είχε ο πρωθυπουργός ο οποίος επέλεξε τους «εκλεκτούς» του, με τρόπο που εκείνος ξέρει αλλά θα κριθεί στο εγγύς μέλλον… (να πούμε εδώ οτι κάποιοι είναι παιδιά του Αντώνη Σαμαρά)

Ας τους δούμε έναν-έναν ξεκινώντας από τις κυρίες του νέου Υπουργικού Συμβουλίου:

Ζέττα Μακρή
Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αποφοίτησε από το Ελληνογαλλικό Γυμνάσιο Βόλου και σπούδασε με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε με άριστα.

Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις σπουδές στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Cambridge. Eίναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Εκλέχτηκε ως μέλος του Κοινοβουλίου στην εκλογική περιφέρεια της Μαγνησίας το 2000 και το 2004. Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της ΝΔ. Aπό τον Ιανουάριο του 2011 έως τις εκλογές του 2012 ήταν Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.. Συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές το Νοέμβριο του 2010 στο Δήμο Βόλου ως επικεφαλής του Συνδυασμού ”Νέος Δήμος, Νέο Ξεκίνημα” και από την 1η Ιανουαρίου 2011 είναι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Βόλου.

Από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και την 1η Απριλίου 2013 διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων. Επίσης, από τον Απρίλιο του 2013 κατέχει την κοινοβουλευτική έδρα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μητέρα δύο παιδιών, του Μιχαήλ και του Κωνσταντίνου.

Μαρία Συρεγγέλα
Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια

Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).

Εχει εργαστεί σε νευραλγικές θέσεις, τόσο του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005 και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο. Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και στην Κ.Ε. από το 1998-2005 και διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015. Μέχρι πρότινος ήταν Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Είναι παντρεμένη με τον Φώτη Κυριακόπουλο, Πολιτικό Μηχανικό και μητέρα δύο παιδιών.

Σοφία Βούλτεψη
Υφυπουργός αρμόδια για την ένταξη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Σπούδασε στη Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως δημοσιογράφος επί σειρά ετών.

Εχει εργαστεί στις ημερήσιες εφημερίδες «Απογευματινη», «Έθνος», «Ελευθερος Τύπος», και στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Ιστορία», «Εικόνες», «Εγώ», «Είναι». Επίσης έχει κάνει μεταφράσεις βιβλίων, αρχισυνταξία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Ήταν αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» μέχρι την εκλογή της στη Βουλή των Ελλήνων στις 7 Μαρτίου 2004. Επίσης, διετέλεσε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, πρώτη Γυναίκα Κυβερνητική Εκπρόσωπος και δεύτερη γυναίκα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στην παράταξή της. Ηταν υποψήφια βουλευτής σε τιμητική θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2000, ενώ έχει διατελέσει μέλος πολλών κοινοβουλευτικών επιτροπών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Επίσης, έχει διατελέσει μέλος των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Εξοπλιστικών προγραμμάτων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Είναι παντρεμένη με Αθανάσιο Αγγελόπουλο, με δύο παιδιά και είναι κόρη του δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη.

Οι κύριοι του νέου υπουργικού είναι οι παρακάτω:

Χρήστος Ταραντίλης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο 47χρονος πανεπιστημιακός γεννήθηκε στα Εξάρχεια, τελείωσε το 3ο δημόσιο σχολείο και ως φοιτητής πέρασε από τη Νεολαία της ΝΔ. Σπούδασε στην Πάτρα, έκανε μεταπτυχιακά στην Αγγλία (LSE), διδακτορικό στο Πολυτεχνείο και μετα τη θητεία του στο ναυτικό ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα.

Αρθρογραφούσε στον τύπο και αυτό ήταν κλειδί για την προσέγγιση με τον τότε πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η στενή τους σχέση έφερε την πρόταση να τοποθετηθεί στη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού».

Για την είσοδό του στην πολιτική είχε πει τότε ο Χρήστος Ταραντίλης ότι οι φοιτητές του που τον παρακίνησαν να βγει και να μιλήσει στην κοινωνία αλλά και η ίδια η κρίση τον οδήγησαν τελικά σε αυτές τις πολιτικές επιλογές. «Το πιο εύκολο θα ήταν για όλους μας, κυρίως για εμάς που έχουμε καριέρα και δουλειά, να κάνουμε κριτική και να στεκόμαστε απ’ έξω», λέει. Μιλώντας για τον εαυτό του είχε πει: «Κι εγώ είμαι οπαδός της σύνθεσης, δεν είμαι των εντάσεων. Γι’ αυτό και στο πανεπιστήμιο δεν αντιμετωπίζω προβλήματα ταμπέλας. Ετσι κι αλλιώς, πολιτική ταυτότητα έχουμε όλοι στη ζωή μας».

Είναι εκλεγμένος βουλευτής επικρατείας από το 2019, καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Λήψης Αποφάσεων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η σχέση του με τη ΝΔ, ξεκίνησε το 2017 όταν, όταν ανέλαβε γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος ενώ του ανατέθηκε και κεντρικός ρόλος στην επιμόρφωση των στελεχών της ΝΔ, στη νεοϊδρυθείσα Πολιτική Ακαδημία Στελεχών.

Είναι γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων καθώς και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας στη Βουλή, ενώ συμμετείχε και ως μέλος στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής το φθινόπωρο του 2019.

Από το 2013 κατείχε τη θέση του πρωτοβάθμιου καθηγητή (Full Professor) στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διευθυντής της ερευνητικής μονάδας «Επιχειρησιακής Έρευνας και Συστημάτων Αποφάσεων» στο ίδιο Πανεπιστήμιο για μία δεκαετία.

Γιώργος Κώτσηρας
Υφυπουργός Δικαιοσύνης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1984 ο Γιώργος Κώτσηρας είναι άγαμος.  Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (2007) Γαλλικό Πανεπιστήμιο Aix-Marseille III-Paul Cezanne και στο Δίκαιο & την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εϊναι αριστούχος Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά

Εξελέγη Βουλευτής Δυτικής Αττικής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, και είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του ανθρώπου, της υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος (για την Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019).

Τέλος είναι μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Είναι αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Γαλλίας και Ελλάδας-Σερβίας της Βουλής.

Υπήρξε πρόεδρος, Αντιπρόεδρος & Μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων (2010-2014), υποψήφιος Ευρωβουλευτής (Ευρωεκλογές 2014), επιλαχών Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής (Εθνικές Εκλογές 2015), Ενώ υπήρξε και πρωταθλητής Ελλάδος στην αντισφαίριση (2ος νικητής Πανελληνίου Πρωταθλήματος 2001 στα διπλά κάτω των 18)

Γιώργος Αμυράς
Υυφυπουργός Περιβάλλοντος για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος

Γεννημένος στην Αθήνα το 1967, ο Γιώργος Αμυράς έχει εκλεγεί βουλευτής με το Ποτάμι και τη Νέα Δημοκρατία. Ξεκινώντας ως δημοσιογράφος και παρουσιαστής, στις δημοτικές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων χωρίς κομματική στήριξη με τον συνδυασμό Επιμένουμε Αθήνα. Έλαβε στον Α’ γύρο ποσοστό 7,37% λαμβάνοντας την τέταρτη θέση.

Στις ευρωεκλογές του 2014 είχε ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας όπου κατέλαβε την έβδομη θέση με 127.037 ψήφους και δεν εξελέγη ευρωβουλευτής.

Εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών με το Ποτάμι στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και ξανά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.Την 1 Μαρτίου 2016 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, αντικαθιστώντας τον Χάρη Θεοχάρη.

Στις 21 Ιανουαρίου 2019 ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι με αφορμή την αντίθεσή του στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στις 10 Απριλίου παραιτήθηκε και παρέδωσε την βουλευτική του έδρα στο Ποτάμι.

Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019. Κατέλαβε την ένατη θέση με 175.821 ψήφους και δεν εξελέγη. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία.

Νίκος Ταγαράς
Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Γεννημένος το 1956 στο Χιλιομόδι Κορινθίας και είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εχει τιμηθεί επανειλημμένα με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ).Είναι πατέρας δύο παιδιών.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, κατετάγη στην Πολεμική Αεροπορία για την στρατιωτική του θητεία και απολύθηκε το 1981 με το βαθμό του έφεδρου Ανθυποσμηναγού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ορίσθηκε επιβλέπων μηχανικός σε πολλά έργα σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Υπηρέτησε για χρόνια στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 8 χρόνια ως Πρόεδρος της Κοινότητας Χιλιομοδίου (1987 – 1994) και 4 χρόνια ως Δήμαρχος Τενέας (1999 – 2002). Ταυτόχρονα υπήρξε για 4 χρόνια Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Κορινθίας (1999 – 2002), Πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πελοποννήσου, Αντιπρόεδρος των Τ.Ε.Δ.Κ Πελοποννήσου, Εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Ν. Κορινθίας και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών.

Την οκταετία 2003 – 2010 διετέλεσε Νομάρχης Κορινθίας. Παράλληλα διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Πελοπόννησος Α.Ε., Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τακτικό μέλος της Ε.Ν.Α.Ε. στις επιτροπές Μεταφορών και Δημοσίων Σχέσεων, εκπρόσωπος της Ε.Ν.Α.Ε. στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και στην Εθνική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, καθώς και Πρόεδρος στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, στο Κέντρο Νέων και στο Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας.

Εξελέγη βουλευτής Κορινθίας με τη ΝΔ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, ενώ το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Υφυπουργός αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Είναι γιος του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Γιώργη Γιατρομανωλάκη και της ακαδημαϊκού Ρένας Λεκανίδου, κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard στις ΗΠΑ.

Έχει υπάρξει διευθυντής Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχει εργαστεί σε Microsoft, V+O Communication, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Alpha TV, καθώς και στο ΕΛΙΑΜΕΠ και το Πανεπιστήμιο Harvard.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του Πολιτικού Σχεδιασμού στο Ποτάμι και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας στις ευρωεκλογές του 2014. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ήταν δεύτερος σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών. Αποχώρησε από το Ποτάμι το 2016, όταν εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ζει στα Εξάρχεια έχει δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος και είναι ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Πηγή
Author: Ίων Π.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα