Ποιοί δολοφόνησαν τον Ιρανό επιστήμονα;

Μοιραστειτε το

Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo/Fars News Agency, Omid Vahabzadeh

Ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, για τον οποίο υπήρχαν εδώ και χρόνια υποψίες στη Δύση ότι ήταν ο «εγκέφαλος» ενός μυστικού προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, δολοφονήθηκε σήμερα κοντά στην Τεχεράνη προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της χώρας της Μέσης Ανατολής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, «έδειξε» το Ισραήλ πίσω από τη δολοφονία.

«Οι τρομοκράτες δολοφόνησαν έναν διακεκριμένο Ιρανό επιστήμονα σήμερα. Αυτή η δειλία- με σοβαρές ενδείξεις για το ρόλο του Ισραήλ- δείχνει την απελπισμένη φιλοπόλεμη ψύχωση των δραστών. Το Ιράν καλέι τη διεθνή κοινότητα- και ειδικά την Ε.Ε.- να σταματήσουν την ντροπιαστική τακτική των δυο μέτρων και σταθμών και να καταδικάσουν αυτή την πράξη κρατικής τρομοκρατίας».

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, αφού ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Τελ Αβίβ αρνήθηκε να σχολιάσει τον θάνατο του Ιρανού επιστήμονα, τον οποίο είχε στοχοποιήσει ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου: «Να θυμάστε το όνομά του!», όταν παρουσίαζε τα στοιχεία που σύμφωνα με το Ισραήλ αποδείκνυαν πώς η Τεχεράνη συνεχίζει την προσπάθεια κατασκευής πυρηνικών όπλων.

«Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες για την επίθεση». Τη δήλωση αυτή έκανε στο πρακτορείο Reuters ένα στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε μεν τον θάνατο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οσο για το πρακτορείο ειδήσεων Fars, που πιστεύεται ότι πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, ανέφερε ότι η επίθεση έγινε στη μικρή πόλη Αμπσάρντ, ανατολικά της πρωτεύουσας. Γράφει ότι αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν έκρηξη και μετά συνεχή πυρά. Η επίθεση είχε στόχο το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ, αναφέρει το Fars, δημοσεύοντας φωτογραφία με το σημείο αποκλεισμένο από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Και το υπουργείο Άμυνας του Ιράν, επιβεβαιώσε την είδηση του θανάτου. 

Ο Φαχριζαντέχ ήταν επικεφαλής του προγράμματος με την ονομασία «Ελπίδα», το οποίο, σύμφωνα με το Ισραήλ και τη Δύση ήταν στην ουσία μια στρατιωτική επιχείρηση για την κατασκευή πυρηνικού όπλου στο Iράν. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα έχει σταματήσει στις αρχές του 2000.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...