Ποιες τροφές μπορεί να βάζουν φρένο στον κοροναϊό | in.gr

Μοιραστειτε το

Συστατικά που περιέχονται με φυσικό τρόπο σε τροφές και ροφήματα όπως η μαύρη σοκολάτα, το κακάο, το πράσινο τσάι και τα σταφύλια Muscadine (αμερικανική ποικιλία σταφυλιού) φαίνεται ότι μπορούν να προσδεθούν σε ένα συγκεκριμένο ένζυμο (πρωτεάση) του νέου κορωνοϊού και να μπλοκάρουν τη λειτουργία του, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών στη Βιολογία Φυτών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Οι ζωτικής σημασίας πρωτεάσες

Οι πρωτεάσες είναι σημαντικές για την υγεία και τη βιωσιμότητα των κυττάρων και των ιών, εξήγησε ο Ντε-Γιου Ζίε, καθηγητής Βιολογίας Φυτών και Μικροβίων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, πρώτος  συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Frontiers in Plant Science» . Αν αναστείλουμε τη δράση των πρωτεασών, τα κύτταρα δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας πολλές σημαντικές λειτουργίες τους όπως ο πολλαπλασιασμός τους.

 «Ενας από τους βασικούς στόχους του εργαστηρίου μας είναι το να ανακαλύψουμε ‘φάρμακα’ (neutraceuticals) στις τροφές ή σε φαρμακευτικά φυτά τα οποία αναστέλλουν είτε το πώς ο ιός προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα είτε το πώς εξαπλώνεται στον οργανισμό» σημείωσε ο δρ Ζίε.

Στο στόχαστρο η κύρια πρωτεάση του ιού

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές διενήργησαν τόσο προσομοιώσεις σε υπολογιστή όσο και εργαστηριακά πειράματα μέσω των οποίων έδειξαν ότι η αποκαλούμενη κύρια πρωτεάση (Mpro) του ιού SARS-CoV-2 αντιδρά όταν έλθει σε επαφή με διαφορετικά χημικά συστατικά φυτών που είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.

«Η Μpro είναι απαραίτητη στον ιό SARSCoV-2 προκειμένου να αναπαραχθεί. Αν αναστείλουμε τη δράση αυτής της πρωτεάσης, ο ιός θα πεθάνει».

Γεμίζοντας την «τσέπη» της Μpro

Οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή έδειξαν ότι τα χημικά συστατικά που εξετάστηκαν και τα οποία προέρχονταν από το πράσινο τσάι, δύο ποικιλίες σταφυλιών Muscadine, τη σκόνη κακάο και τη μαύρη σοκολάτα μπορούσαν να προσδεθούν σε διαφορετικά τμήματα της Mpro. «H Mpro έχει μια περιοχή που μοιάζει με ‘τσέπη’ την οποία γέμισαν τα χημικά αυτά συστατικά. Οταν η τσέπη γέμισε, η πρωτεάση έχασε την ικανότητα λειτουργίας της».

Κακάο και μαύρη σοκολάτα μείωσαν τη δραστηριότητα στο μισό

Πειράματα in vitro που επίσης διεξήγαγε η ομάδα του καθηγητή Ζίε έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα. Χημικά συστατικά του πράσινου τσαγιού και των σταφυλιών έδειξαν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αναστολή της λειτουργίας της Mpro ενώ χημικά συστατικά της σκόνης κακάο και της μαύρης σοκολάτας μείωσαν τη δραστηριότητα της πρωτεάσης κατά περίπου 50%.

«Το πράσινο τσάι διαθέτει πέντε χημικά συστατικά που προσδένονται σε διαφορετικά σημεία της ‘τσέπης’ της Μpro και αναστέλλουν τη δράση της. Τα σταφύλια Muscadine περιέχουν τα ίδια χημικά στη σάρκα και τους καρπούς τους. Τα φυτά χρησιμοποιούν αυτά τα συστατικά για να προστατευθούν, οπότε δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα φύλλα και η σάρκα των φυτών και των φρούτων περιέχουν τέτοια ευεργετικά χημικά» κατέληξε ο καθηγητής Ζίε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή
Author: Θεοδώρα Τσώλη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...