Ποιες ευπαθείς ομάδες ζητούν να προηγηθούν στον εμβολιασμό | in.gr

Μοιραστειτε το

Να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους σ΄ αυτή τη φάση, ζητά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ). Η ΕΑΕ τονίζει ότι αφού ήδη ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός της ομάδας πρώτης προτεραιότητας, δηλαδή πολύ μεγάλης ηλικίας ατόμων, υγειονομικών και άλλων, θα πρέπει να προηγηθούν οι καρκινοπαθείς στον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού και να μην ενταχθούν στον εθνικό προγραμματισμό ανά ηλικιακή ομάδα, όπως ο υπόλοιπος γενικός πληθυσμός.

Η Εταιρεία έχει προτείνει, μάλιστα, σε όλους τους ογκολογικούς ασθενείς να εμβολιαστούν, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκείνες που, λόγω της φάσης της νόσου ή των θεραπειών τους, δεν το επιτρέπουν οι γιατροί τους για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και επισημαίνει ότι τόσο ο καρκίνος, όσο και άλλες χρόνιες παθήσεις καθιστούν τους επιβιώσαντες ομάδα αυξημένου κινδύνου για βαρύτερη νόσηση από τη λοίμωξη με τον ιό SARS COV 2 και για μεγαλύτερη θνησιμότητα από την COVID-19.

Σύμφωνα με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που έδωσε η ΕΑΕ, ένας ογκολογικός ασθενής 50 ετών χωρίς σημεία υποτροπής της νόσου, που διάγει μία φυσιολογική ζωή, μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτος αν προσβληθεί από τον κοροναϊό, λόγω της επιβάρυνσης που μπορεί να του έχουν προκαλέσει σε διάφορα όργανα (καρδιαγγειακό, πνεύμονες) η ίδια η νόσος ή οι θεραπείες στις οποίες είχε υποβληθεί στο παρελθόν. Η ΕΑΕ διευκρινίζει ότι για την πιστοποίηση της πάθησης και της προτεραιότητας αρκεί η βεβαίωση του θεράποντα ιατρού.

«Εγκληματική» καθυστέρηση καταγγέλλει ο Στρατούλης

Μεγάλη καθυστέρηση στον εμβολιασμό νεφροπαθών, μεταμοσχευμένων και άλλων ΑμεΑ και ευπαθών ομάδων, καταγγέλλει ο Δημήτρης Στρατούλης, πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. «Θα ήθελα να καταγγείλω ότι η πρωτοφανής καθυστέρηση εμβολιασμού των νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων, στους οποίους κι εγώ ανήκω», δήλωσε ο κ. Στρατούλης, «καθώς και των άλλων ΑμεΑ και ευπαθών συνανθρώπων μας υψηλού κινδύνου νόσησης από τον κοροναϊό και τριπλάσιου κινδύνου θανάτου από αυτόν, συνιστά πλέον διαρκές έγκλημα, χωρίς δυστυχώς τιμωρία, σε βάρος της υγείας και της ζωής μας».

Ο κ. Στρατούλης, ο οποίος έχει κάνει μεταμόσχευση νεφρού δύο φορές. ζητά να γίνει «χθες» το αυτονόητο, δηλαδή να οριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού αυτών των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...