ΠΟΕ: Το δεύτερο κύμα «γονατίζει» το παγκόσμιο εμπόριο

Μοιραστειτε το

Ο ΠΟΕ, αναμένει επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες του έτους, έπειτα από την ισχυρή ανάκαμψη στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Το βαρόμετρο εμπορικών συναλλαγών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έκανε άλμα στις 100,7 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο από 84,5 του Αυγούστου. Η άνοδος πάνω από το όριο του 100 αποτελεί θετική ένδειξη για ανάπτυξη της δραστηριότητας το επόμενο τρίμηνο. 

Παρά τις εντυπωσιακά βελτιωμένες επιδόσεις, η επέλαση του κορωνοϊού εγείρει αβεβαιότητα για τις προοπτικές του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος, με τον ΠΟΕ  να αναμένει επιβράδυνση των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών στο τέταρτο τρίμηνο, με εξασθένηση της ζήτησης.

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού εξαπλώνεται με ταχεις ρυθμούς σε ΗΠΑ και στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων, ορισμένες κυβερνήσεις επιβάλλουν υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες τις βραδινές ώρες και άλλους περιορισμούς, όπως το καθολικό lockdown, ενισχύοντας το ηλεκτρονικό εμπόριο και δοκιμάζοντας τις αντοχές των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Ο ΠΟΕ προβλέπει 9,2% υποχώρηση της παγκόσμιας εμπορικής δραστηριότητας φέτος. «Αυτό το αποτέλεσμα προϋποθέτει απότομη ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο, έπειτα από την υποχώρηση 17,2% του δευτέρου τριμήνου», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο ΠΟΕ αναφέρθηκε στα πολλά υποσχόμενα εμβόλια Covid-19 που είναι σε εξέλιξη, αλλά είναι ακόμη νωρίς να γνωρίζει κανείς πότε θα διανεμηθούν. Ορισμένα εμβόλια -συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna- αναμένεται να λάβουν έγκριση από τις αρχές σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση τις επόμενες εβδομάδες.

Έρευνα KPMG: Ποιες είναι οι ανησυχίες των Ελλήνων CEO’s εν μέσω πανδημίας;Γιώργος Καραμπέτσος, Όπτιμα: Success Story και για το 2020ΣτΕ: Πρόστιμο 4,6 εκατ. ευρώ για εικονικές εξαγωγές και λαθρεμπορία τσιγάρων
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...