«Πνίγει» την Ευρώπη ο κλοιός του Covid-19

Μοιραστειτε το

Ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διαπιστώνουν με οδυνηρό τρόπο τις αυξητικές τάσεις σε κρούσματα και θανάτους από τον νέο κορονοϊό. Βρετανία, Τσεχία, Ολλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία καταγράφουν άκρως ανησυχητικά ρεκόρ. Κάποιες χώρες παίρνουν νέα μέτρα, κάποιες επεκτείνουν τα ήδη ισχύοντα και όλες αγωνιούν για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς έρχεται ο χειμώνας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα επιπλέον 6.634 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα του νέου κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων να ανέρχεται σε 416.363.

Οι ειδικοί πάντως, διευκρίνισαν ότι η περιγραφή του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων ως ρεκόρ θα μπορούσε να είναι «παραπλανητική», καθώς δεν είναι σαφές πόσα άτομα είχαν πράγματι μολυνθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, λόγω της έλλειψης εκείνη την περίοδο, μαζικών διαγνωστικών τεστ. 

Σύμφωνα με την Yvonne Doyle, ιατρική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, «αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφηκε και μια έντονη προειδοποίηση για όλους μας. Τα σήματα είναι σαφή. Τα ποσοστά θετικότητας αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και συνεχίζουμε να βλέπουμε αυξήσεις στα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο και σε ΜΕΘ.

Πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε τα νέα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για να βοηθήσουμε στον έλεγχο του ιού», είπε ακόμη η Doyle και προέτρεψε τον κόσμο να «κατεβάσει» τη νέα εφαρμογή NHS Covid-19, η οποία, όπως είπε, «είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να μάθετε πότε κινδυνεύετε».

AP Photo/Armando Franca

Παράλληλα, άλλα 40 άτομα ανακοινώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων σε 41.902. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις στατιστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι έχουν καταγραφεί 57.600 νεκροί, με αιτία θανάτου τον Covid-19 στο σχετικό πιστοποιητικό.

19 άνθρωποι πέθαναν προσβεβλημένοι από τον νέο κορονοϊό χθες, 23 Σεπτεμβρίου, στην Τσεχία, ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τότε που η πανδημία έφθασε στη χώρα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα, με πληθυσμό 10,7 εκατομμύρια κατοίκους, έχει αναφέρει μέχρι στιγμής 567 θανάτους που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19.

Μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Οκτωβρίου παρατείνει η Πορτογαλία την ισχύ των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τη στιγμή που η αύξηση του αριθμού των καθημερινών κρουσμάτων στη χώρα εξακολουθεί να ανησυχεί τις αρχές στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ολόκληρη η χώρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 15 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει σε αυτήν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι συγκεντρώσεις θα συνεχίσουν να περιορίζονται σε 10 άτομα και τα καταστήματα να κλείνουν από τις 8 μέχρι τις 11 το βράδυ.

Η Πορτογαλία, όπου έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 71.156 κρούσματα, αρχικά επαινέθηκε για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία. Τώρα, τα κρούσματα αυξάνονται αλματωδώς και μόνο χθες Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν άλλες 802 μολύνσεις.

Η υπουργός Μαριάνα Βιεϊρά ντα Σίλβα είπε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την κατάσταση σε δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης την Πέμπτη να παρατείνει την απαγόρευση φεστιβάλ και παρόμοιων εκδηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Πορτογαλία, γεγονός που πλήττει την οικονομία της η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό.

Στη Γαλλία, το υπουργείο Υγείας ανέφερε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, λόγω του νέου κορονοϊού, ανέβηκε σε πάνω από 1.000, για πρώτη φορά από τις 8 Ιουνίου. Κατά την ίδια πηγή, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 136 σε 5.932.

AP Photo /Bob Edme

Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν 16.096 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον απολογισμό να εκτοξεύεται από το προηγούμενο ρεκόρ των 13.498.

Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γαλλία που πέθαναν από επιπλοκές της νόσου αυξήθηκε κατά 52, στους 31.511 και το αθροιστικό σύνολο των κρουσμάτων νέου κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 497.237.

Στην Ολλανδία, ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε την Πέμπτη ημερήσιο ρεκόρ στα 2.544, σύμφωνα τα με στοιχεία που δημοσίευσαν οι υγειονομικές αρχές.

Οι μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό στη χώρα φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, σχεδόν κάθε μέρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το προηγούμενο υψηλό των 2.357 αναφέρθηκε την Τετάρτη, όταν ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων που έχουν ανακοινωθεί, πέρασε τις 100.000. Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν 16 νέους θανάτους που σχετίζονται με το Covid-19, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 6.312.

Το αθροιστικό σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην Ισπανία αυξήθηκε κατά περισσότερα από 10.650 σήμερα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και ανέρχεται πλέον σε 704.209, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται 3.471 κρούσματα που διαγνώστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ωστόσο αυτοί οι ημερήσιοι απολογισμοί τείνουν να είναι πολύ μεγαλύτεροι μετά την αναδρομική επικαιροποίηση του αριθμού των μολύνσεων και υπερβαίνουν τα 10.000 κρούσματα την ημέρα, κατά το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας.

Το σύνολο των νεκρών από επιπλοκές της νόσου Covid-19 έφθασε τους 31.118, από 31.034 χθες Τετάρτη. Οι ημερήσιοι θάνατοι ανέρχονται στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Μαΐου, ωστόσο είναι πολύ μικρότεροι από το ρεκόρ των σχεδόν 900 στα τέλη Μαρτίου.

Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Στη νότια Ιταλία, η περιφέρεια της Καμπανίας, η οποία περιλαμβάνει τη Νάπολη, επέβαλε από σήμερα ως υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στο κοινό, προκειμένου να αναχαιτιστεί η αναζωπύρωση κρουσμάτων covid-19.

Το μέτρο, που όπως είπε ο περιφερειακός πρόεδρος της Καμπανίας, Vincenzo De Luca, θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 4 Οκτωβρίου, έρχεται καθώς η Ιταλία κατέγραψε την Τετάρτη 20 θανάτους και 1.640 νέα περιστατικά του νέου κορονοϊού, με την Καμπανία να αναφέρει 248, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια. Σήμερα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 1.786 και 23 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Στη Ρωσία, ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία της Μόσχας αυξήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα κατά 30%, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες  αρχές που παρακολουθούν την κατάσταση που σχετίζεται με την Covid-19, οι οποίες διαπιστώνουν ότι, όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στη Ρωσία παρατηρούνται οι ίδιες τάσεις αύξησης των κρουσμάτων.
 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...