Πληθαίνουν οι αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα – Σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις

Μοιραστειτε το

Αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να διαμορφώνονται σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η απόδοση του δεκαετούς και του 15ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε σήμερα στα χαμηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα, ενώ μείωση σημείωσε και η διαφορά απόδοσης των ελληνικών χρεογράφων με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα αναφοράς.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,818%, στην χαμηλότερη τιμή που έχει βρεθεί ποτέ ως σήμερα.

Το δε spread έχει υποχωρήσει στις 141 μονάδες βάσης. Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,200% και η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,010%.

Η υποχώρηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδος οφείλεται στο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP). Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Μάρτιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος ονομαστικής αξίας 12,9 δισ. ευρώ.

Υποστηρικτικά συμβάλει και το γεγονός ότι η δανειακή στρατηγική του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Ελληνικού Δημοσίου ικανοποιεί τους επενδυτές.

Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ στοχεύει στην περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με επέκταση της φυσικής ωρίμανσής τους, στην περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και στην περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης και στη διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...