Πλεονασματικός κατά 76,17 εκατ. ευρώ ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ

Μοιραστειτε το

Σε πλήρη εξομάλυνση οδηγείται ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ)μετά τα μέτρα χρηματοοικονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα που αποφασίστηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτό καταδεικνύει η δημοσίευση του Δελτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο 2020, στην οποία προχώρησε σήμερα ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ).

Υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι στο νέο δελτίο  έχουν ενσωματωθεί οι προβλέψεις για το 2021 συμπεριλαμβανομένων  των πρόσθετων εισροών που θα προκύψουν για τον ΕΛΑΠΕ βάσει των πρόσφατων αποφάσεων του ΥΠΕΝ. Ως εκ τούτου η εκτίμηση για το ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2020 διαμορφώνεται σε -115,94 εκατ. ευρώ,  εξέλιξη που καταδεικνύει την αναστροφή της έντονα αυξητικής τάσης του ελλείμματος που είχε καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες ως αποτέλεσμα των παρενεργειών της κρίσης του κορωνοϊού. Ο ΕΛΑΠΕ σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς αναμένεται να καταστεί εκ νέου πλεονασματικός το 2021, όταν και το ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 76,17 εκατ. ευρώ.

Κλίμα επενδυτικής ασφάλειας

Σχολιάζοντας την έκδοση του Δελτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης σχολίασε:

Η δημοσιοποίηση του δελτίου του ΕΛΑΠΕ έρχεται να επιβεβαιώσει το κλίμα επενδυτικής ασφάλειας που εμπεδώθηκε στην αγορά μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις και τα μέτρα για την διασφάλιση της οικονομικής υγείας του Ειδικού Λογαριασμού. Οι όποιες ανησυχίες είχαν δημιουργηθεί πρωτίστως εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στα μεγέθη και τις προβλέψεις για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την αγορά των ΑΠΕ, η οποία είναι έτοιμη να υποδεχθεί το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται και αναμένεται να οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...