Πλαφόν στα καύσιμα: Με «οδηγό» τον Σεπτέμβριο του 2021 το φρένο στις αυξήσεις

Μοιραστειτε το

Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει σχετική διάταξη με την οποία θα ορθώσει «τείχος» προστασίας στην ξέφρενη άνοδο που παρουσιάζουν τα καύσιμα

«Ανάσα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση, βάζοντας στοπ στο «ράλλυ» της ανόδου στις τιμές των καυσίμων που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει σχετική διάταξη με την οποία θα ορθώσει «τείχος» προστασίας, εφαρμόζοντας πλαφόν στο κέρδος των καυσίμων. Η σχετική διάταξη-τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προκειμένου άμεσα να δουν στις τσέπες τους την ανακούφιση οι Έλληνες.

Παράλληλα με τα μέτρα ανακούφισης στα καύσιμα η κυβέρνηση θα σχεδιάζει εφαρμογή μέτρου που θα αφορούν και στα σιτηρά, καθώς οι τιμές σε αυτά έχουν πάρει την «ανηφόρα» λόγω του ότι η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Για τα μέτρα θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας πως με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021 θα πρέπει, εφεξής, να λειτουργούν όσοι εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο OPEN ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημείωσε ότι, πλέον, κατ΄ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτέμβρη του 2021 θα είναι ο οδηγός για το περιθώριο κέρδους. Μάλιστα διασαφήνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές όπως τα νησιά όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη (πχ μεταφοράς) και γι’αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων – εξόδων.

Ο ίδιος σημείωσε πως «δεν θα μπει αόριστα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους» και πρόσθεσε: «Γενικά όλες οι επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι πρέπει να βάλουν πλάτη αυτή τη δεδομένη συγκυρία» ενώ προανήγγειλε ότι σήμερα ή αύριο θα δημοσιοποιηθούν βαριά πρόστιμα, σε πολλές επιχειρήσεις στην τροφική αλυσίδα, για υπερβολικό κέρδος, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ελέγχων.

Η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε κρίσιμη χρονικά στιγμή μπαίνει το πλαφόν

Η απόφαση για επιβολή πλαφόν στα κέρδη των καυσίμων προκειμένου να μην προχωρήσει έτι περαιτέρω η άνοδος στην τιμή της βενζίνης έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει «φωτιά» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία με τους πρατηριούχους να αναφέρουν στο Newsbomb.gr ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν λαμβάνονταν μέτρα «η τιμή της βενζίνης θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ ακόμα και στα αστικά κέντρα σε 15-20 ημέρες».

«Είχαμε προβλέψει ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ότι δεν θα σταματήσει αυτό άμεσα. Μακάρι να υπάρξει ένα τέλος μέχρι μέσα καλοκαιριού, αλλά το βλέπω ότι θα τραβήξει ακόμα παραπέρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων), Γιώργος Ασμάτογλου την Τρίτη.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα οι ανακοινώσεις για πλαφόν στα καύσιμα και σε ό,τι επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...