Πλήρη εμπιστοσύνη της ντερ Λάιεν στην αντιπρόεδρο που θέλει να «παραιτήσει» ο Όρμπαν

Μοιραστειτε το

AP Photo/Francisco Seco, Pool

Την «πλήρη εμπιστοσύνη» της προς την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, εξέφρασε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας ουσιαστικά στην απαίτηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας που ζήτησε την παραίτησή της.

Η δήλωση του Βίκτορ Όρμπαν προηγήθηκε της δημοσίευσης έκθεσης για τον σεβασμό του κράτους δικαίου στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός γνωστοποίησε στην πρόεδρο της Κομισιόν ότι διακόπτει κάθε σχέση με την Ευρωπαία επίτροπο, η οποία χαρακτηρίζει την Ουγγαρία «νοσούσα δημοκρατία».

«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεργάζεται στενά με την Βέρα Γιούροβα για τα θέματα του κράτους δικαίου». Η Ευρωπαία επίτροπος απολαμβάνει της «πλήρους εμπιστοσύνης» της προέδρου, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ. «Έχουμε λάβει γνώση της επιστολής του πρωθυπουργού Όρμπαν και θα του απαντήσουμε», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Βέρα Γιούροβα δήλωνε: «Στον κ. Όρμπαν αρέσει να λέει ότι οικοδομεί μία ανελεύθερη δημοκρατία. Εγώ θα έλεγα: οικοδομεί μία νοσούσα δημοκρατία».

Ο Βίκτορ Όρμπαν εισάγει συστηματικά εδώ και μία δεκαετία μέτρα που σκοπό έχουν την εγκαθίδρυση του κυβερνητικού ελέγχου επί της δικαστικής εξουσίας, των μέσων ενημέρωσης, των πανεπιστημίων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ενώ επιτίθεται, επίσης συστηματικά, κατά της αντιπολίτευσης, των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο…

Από τον Σεπτέμβριο 2018, η Ουγγαρία τελεί υπό τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 7 για κίνδυνο παραβίασης των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια διαδικασία έχει κινηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά της Πολωνίας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...