Πλήγμα άνω των 9 δισ. ευρώ στην οικονομία το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου μόνο από τουρισμό και ναυτιλία | newsbreak

Μοιραστειτε το

Πλήγμα άνω των 9 δισ. ευρώ δέχθηκε η οικονομία το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου από τις απώλειες εσόδων από τον τουρισμό και την ναυτιλία  λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 7,861 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις μεταφορές συρρικνώθηκαν 1,195 δισ. ευρώ.

Οι εισπράξεις του επταμήνου από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 86,2% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 80,1% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 12,2%.

Την περίοδο του 7μηνου, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 7,9 δισ. ευρώ, κατά 5,2 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, αλλά και εκείνου των δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την σημαντική μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, καθώς και την μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών, σε απόλυτο μέγεθος, από εκείνη των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση κατά 13,3% σε τρέχουσες τιμές (αλλά αύξηση 2,4% σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,7% σε τρέχουσες τιμές (-5,3% σε σταθερές τιμές).

Επισημαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό η μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών αντανακλά την μείωση της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Tον Ιούλιο του 2020, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε μικρή αύξηση του ελλείμματος συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων παρουσίασε άνοδο.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα