Πιέσεις για αναστολή και του νέου Πτωχευτικού

Μοιραστειτε το

Πέρα από την εξαγγελία Μητσοτάκη περί «αυτονόητης αναστολής των πλειστηριασμών», η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα περιθώρια που δίνει η σχετική Οδηγία της Ε.Ε. για παράταση του νέου πτωχευτικού πλαισίου μέχρι Ιούλιο του 2022 ● Αντίστοιχο αίτημα και από την ΕΚΠΟΙΖΩ.

Αναστολή πλειστηριασμών, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετώντας τη σωστή, όπως είπε, πρόταση του Κυριάκου Βελόπουλου. «Αυτονόητο, σωστό, επισημαίνεται, καταγράφεται, θα γίνει» είπε ο πρωθυπουργός και η επιλογή να πιστώσει το «αυτονόητο» (που έχει διατυπωθεί όλο το τελευταίο διάστημα από την αντιπολίτευση και τους φορείς) στον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης μόνο ως προσπάθεια αναζήτησης σωσιβίου εκ δεξιών της Ν.Δ. μπορεί να θεωρηθεί.

Μένει να δούμε αν το περιεχόμενο της σχετικής ρύθμισης που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εμπεριέχει επιπλέον πρόνοιες πέραν αυτών που έχει ήδη ανακοινώσει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και αφορούν την αναστολή πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους πρώτων κατοικιών των ευάλωτων νοικοκυριών και κατόπιν αιτήματός τους στις τράπεζες.

Ωστόσο το ζήτημα που τίθεται μετ’ επιτάσεως είναι αυτό της μετάθεσης εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου και της fast track εκδίκασης των περίπου 40.000 εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.

Η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ζητάει την αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου (ν.4783/2020) μέχρι τις 17 Ιουλίου 2021. Η ΓΣΕΒΕΕ επικαλείται την Οδηγία (Ε.Ε.) 1023/20.6.2019 (L172/18) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «Περί πλαισίου για τη προληπτική αναδιάρθρωση» -την οποία επιλεκτικά έχει επικαλεστεί η κυβέρνηση – που ο ν. 4738/2020 ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, «στο άρ. 31, παρ. 1 της Οδηγίας προβλέπεται ότι τα κράτη-μέλη έχουν υπό κανονικές κι όχι έκτακτες συνθήκες καταληκτική ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νόμου μεταφοράς της στο εθνικό δίκαιό τους την 17η Ιουλίου 2021. Στη δε παρ. 2 προβλέπει ακόμη και δικαίωμα ετήσιας παράτασης, ώς τις 17 Ιουλίου 2022: “για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες κατά την εφαρμογή της”». Είναι μια πρόβλεψη στην οποία εμπίπτει πλήρως η ελληνική οικονομία, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ. Και περιγράφει τη δραματική κατάσταση της οικονομίας και τις ζοφερές προοπτικές χιλιάδων επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δανειακές, ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά και να πληρώσουν ενοίκια.

Ηδη με βάσει τις μετρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τον Ιούλιο «το 79% των επιχειρήσεων δήλωσε μείωση τζίρου, με τη μείωση να φτάνει κατά μέσον όρο 46%, ενώ 117.000 θέσεις εργασίας είχαν ήδη χαθεί».

Οπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.» ήδη από την περασμένη Παρασκευή (6/11) εκ των πραγμάτων η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου την 1η Ιανουαρίου δεν είναι δυνατή, καθώς εκκρεμούν περί τις 45 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, εκ των οποίων κάποιες ιδιαίτερα κρίσιμες και μόλις 1-2 ΚΥΑ για τις εκκρεμείς του νόμου Κατσέλη.

Στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται, έστω και με καθυστέρηση, ότι ο νόμος που ψήφισε και ήθελε να εφαρμόσει άμεσα είναι «εκτός τόπου και χρόνου», όπως είχε υποστηρίξει σύσσωμη η αντιπολίτευση, κυρίως δε το μεγάλο πολιτικό κόστος που θα προκαλέσει ούτως ή άλλως ο πτωχευτικός νόμος, ακόμα και στη μετά κορονοϊό περίοδο που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, η ΕΚΠΟΙΖΩ χωρίς να αμφισβητεί την αναγκαιότητα εκδίκασής τους, αλλά τους όρους με τους οποίους αυτή δρομολογείται, σημειώνει ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες συγκέντρωσης των απαιτούμενων εγγράφων εν μέσω γενικής απαγόρευσης με κίνδυνο να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ασφυκτικές προθεσμίες. Για τον λόγο αυτό καλεί την κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων μέχρι την άρση των περιορισμών λόγω πανδημίας, αλλά και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα στελέχωσης των δικαστηρίων.

Πηγή
Author: Αρτεμις Σπηλιώτη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...