Περφόρμερ κάνει body painting τον εγκλεισμό και φωτογραφίζεται στην Αθήνα [εικόνες] | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

Η Ελληνιδα περφόρμερ Ευγενία Γραμμένου γράφει πάνω στο σώμα της όσα την απασχολούν, τα μηνύματα που θέλει να περάσει, όσα θέλει να φωνάξει κατά της βίας, τις σκέψεις της στον εγκλεισμό.

Ενα διαφορετικό body painting που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Artens Festival που θα διεξαχθεί από τις 16 μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Μια περφόρμανς-ακτιβισμός

H video performance της Ευγενίας Γραμμένου με τίτλο Inner Topography, βασίζεται στην ιδέα των εσωτερικών και εξωτερικών «εγκλεισμών» και πως αυτοί «γράφουν» στη μνήμη ως τραύματα, ως ερείπια ενός τότε ή ενός τρομακτικού τώρα. Αυτά τα «σημάδια», τα εν κρυπτώ «στίγματα», επανέρχονται και εγγράφονται στο σώμα της καλλιτέχνιδας, με φράσεις, λέξεις, αφηρημένες χειρονομίες. Πάσχον σώμα, το σώμα στιγματισμένο, το σώμα ως πεδίο μνήμης. Θραύσματα αναμνήσεων/θραύσματα πόνου σε οποιαδήποτε μορφή.

Η performer χρησιμοποιεί το σώμα της ως πεδίο αφήγησης με body notes να εγγράφονται σε σημεία απρόσμενα. H μνήμη αποσπασματική εκ φύσεως, αποτυπώνεται με λέξεις, σπαράγματα λέξεων και τελικά αφηρημένες χρωματικές χειρονομίες πάνω στο «χαρτί/σώμα».

body painting
Η performer χρησιμοποιεί το σώμα της ως πεδίο αφήγησης

Η performance δημιουργήθηκε και εξελισσόταν εν μέσω της καραντίνας με δράσεις και λήψεις που έγιναν σε διάφορα σημεία της Αθήνας σηματοδοτώντας έναν χάρτη τραυμάτων σε μια πόλη φάντασμα. Μια χαρτογράφηση πόνου αλλά κυρίως το σώμα ως χάρτης πόνου.

Οι μνήμες ως λέξεις , ως ίχνη ανεξίτηλα, καταγράφονται στο δέρμα. Κάθε γεγονός «γράφει» πάνω μας, «γράφει» μέσα μας. Στην εσωτερική «πατρίδα». Inner topography. Η εξερεύνηση μιας εσωτερικής τοπογεωγραφίας με χειρονομίες , γραφές , σημάδια .Ειδικά στην εποχή του covid 19, η οποία ως ιστορικό σημείο λειτουργεί σαν συλλογικό τραύμα με πιθανότητα να καταστεί στο μέλλον ως μια συλλογική τραυματική ανάμνηση.

Body painting της Ελληνίδας περφόρμερ, μήνυμα κατά της βίας

Το έργο επιλέχτηκε και θα παρουσιαστεί στο ΑRTENS festival-«τι εννοείς δεν είσαι ευτυχισμένη;», με κεντρικό θέμα την έμφυλη βία σε όλες τις εκφάνσεις της. Άλλωστε η βία που προέρχεται από ένα άλλο πρόσωπο δεν εγγράφει τραυματικά είτε σε ψυχολογικό ή σωματικό επίπεδο, δεν αποτελεί ένα βίαιο εγκλεισμό της αξιοπρέπειας , της ελευθερίας και της υπόστασης του θύματος;

λωτος στο στωμα
H μνήμη αποσπασματική εκ φύσεως, αποτυπώνεται με λέξεις, σπαράγματα λέξεων και τελικά αφηρημένες χρωματικές χειρονομίες πάνω στο «χαρτί/σώμα»

Το Artens Festival θα διεξαχθεί από τις 16 μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2020 ηλεκτρονικά μέσω Ζoom, Υoutube καθώς και μέσω της ιστοσελίδας ΕΔΩ όπου και θα παρουσιαστούν τα έργα.

περφορμερ
H video performance της Ευγενίας Γραμμένου με τίτλο Inner Topography, βασίζεται στην ιδέα των εσωτερικών και εξωτερικών «εγκλεισμών» και πως αυτοί «γράφουν» στη μνήμη ως τραύματα

Πηγή
Author: NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα