Περίεργες τοποθετήσεις στο Μαξίμου για τις δημοσκοπήσεις | newsbreak

Μοιραστειτε το

Το σύνολο των δημοσκοπήσεων εξακολουθεί να δίνει τεράστιο προβάδισμα στην ΝΔ. Το γεγονός αυτό λειτουργεί ευεργετικά για την κυβέρνηση αποκλείοντας οποιαδήποτε σκέψη για διαφοροποίηση εντός του κόμματος, αλλά κυρίως για την δημόσια εκδήλωση δυσφορίας μεταξύ υπουργών.

Όλοι γνωρίζουν άλλωστε ότι στην κυβέρνηση υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, του υπουργείου υγείας, της πολιτικής προστασίας και του υπουργού ανάπτυξης. Όταν όμως οι διαφορές είναι διψήφιες από το δεύτερο κόμμα, ποιος θα τολμήσει να εκφράσει δημοσίως την δυσαρέσκειά του; Ουδείς.

Φυσικά δεν υπάρχει κάποιος να αφήσει τις δημοσκοπήσεις. Οι συζητήσεις όμως επί των δημοκρατικών ευρημάτων και η προσπάθεια να δικαιολογηθεί η χαοτική διαφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης με τα τελικά αποτελέσματα και, δημιουργούν εύλογες απορίες.
«Η κοινωνία έχει κουραστεί, αλλά το ιδεολογικό στίγμα του ΣυΡιζΑ δεν έχει καμία απήχηση. Έτσι εξηγείται η διαφορά». Αυτή είναι η κεντρική ιδέα, η συνέχεια της ανάλυσης όμως έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον: «Είναι λογικό φυσικά στις κάλπες η διαφορά που θα καταγράφει να είναι πολύ μικρότερη, αλλά δεν θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα!»

Η τελευταία φράση που ειπώθηκε από «ιθύνοντα νου» του μεγάρου Μαξίμου στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, σε κλειστή συνάντηση που έγινε ακριβώς για να αναλυθούν τα δημοσκοπικά δεδομένα, έχει δύο αναγνώσεις:

Η πρώτη ανάγνωση είναι αυτονόητη, ότι οι δημοσκοπήσεις δηλαδή δείχνουν αρκετά μεγαλύτερη διαφορά από την πραγματική. Γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από μία σειρά παραγόντων, όπως η άρνηση απάντησης μεγάλου μέρους ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η μετατροπή των αναποφάσιστων σε ψηφοφόρους που λογικά θα ωφελήσει την αξιωματική αντιπολίτευση αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων είναι ψηφοφόροι του ΣυΡιζΑ κλπ.

Η άλλη ανάγνωση όμως, παραπέμπει στις στημένες σφυγμομετρήσεις του 2003, που έδειχναν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και θα κέρδιζε τις εκλογές με αντίπαλο τον Κώστα Καραμανλή. Γεγονός που το γνώριζε ο σκληρός πυρήνας της τότε κυβέρνησης, δεν το γνώριζαν όμως υπουργοί και στελέχη! Με αποτέλεσμα την βραδιά των εκλογών να στρέφονται με οργή κατά δημοσκόπων όπως ο κύριος Φαναράς και να του ζητούν τα ρέστα.

Ίσως λοιπόν κάποιοι μέσα στο Μαξίμου να θέλουν να κρατήσουν μία «πισινή» από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία ενώ εμφανίζουν διαλυτικές τάσεις, δεν τολμούν να εκδηλωθούν ακριβώς λόγω της ιλιγγιώδους διαφοράς που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως είναι πεπεισμένος ότι η διαφορά αυτή τη στιγμή είναι διψήφια γεγονός που θα αποτυπωθεί στις κάλπες εάν γίνουν τώρα εκλογές.

Πηγή
Author: Ανδρέας Ζ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα