Πελόζι για Μητσοτάκη: «Συγκλονιστική ομιλία» –Ο εκνευρισμός για Τουρκία και η ικανοποίηση στην Αθήνα

Μοιραστειτε το

Πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να αναδείξει τις πρακτικές της Τουρκίας και να προκαλέσει προβληματισμό στις ΗΠΑ – «Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι», διαμηνύουν κύκλοι της κυβέρνησης

Με τα πλέον κολακευτικά λόγια μίλησε για τον Έλληνα πρωθυπουργό η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η κ. Πελόζι χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού ως την πιο συγκλονιστική που έχει ακούσει στο Κογκρέσο, με την ίδια να σπεύδει και να συγχαίρει τον κ. Μητσοτάκη για τα πολλαπλά μηνύματα που εξέπεμψε, επισημαίνοντας με νόημα πως μια τέτοια ομιλία θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βατσλαβ Χάβελ το 1990, επίσης στο Κογκρέσο και η οποία είχε διακοπεί 23 φορές από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης δεν παρέλειψε να αναφερθεί λεπτομερώς στους παράνομους χάρτες που παρουσιάζει η Τουρκία με την περίφημη «γαλάζια πατρίδα», η οποία αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία γειτονικών της κρατών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την αναφορά του κ. Μητοστάκη η κυρία Πελόζι εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ενοχλημένη για τις πρακτικές της Τουρκίας, κάτι μάλιστα που το εξέφρασε με εμφανή ένταση στον Αμερικανό πρόεδρο. Είναι χαρακτηριστικό δε, το γεγονός πως η Νάνσι Πελόζι είχε πολύ πιο έντονη αντίδραση από τον ίδιο τον τζο Μπαίντεν.

Επίσης εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέστησε την προσοχή της γερουσίας στο κομμάτι των εξοπλιστικών και σε ποιους εγκρίνουν την πώληση όπλων, με την Νάνσι Πελόζι να συντάσσεται και πάλι στο πλευρό της Ελλάδας, κάτι που αποδεικνύει ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία δεν θα πάρει εύκολα την έγκριση του κογκρέσου.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ενθουσιασμός και απόλυτη ικανοποίηση για την εξέλιξη του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Όπως επισημαίνεται, με την επίσκεψη αυτή επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης.

Άλλωστε, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Παράλληλα, Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές, με τη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια να δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της Κυβέρνησης.

«Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα», αναφέρουν με νόημα πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

Μητσοτάκης: Πηγή αστάθειας η Τουρκία – Στρατηγική η συμμαχία Ελλάδας και ΗΠΑ

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γνωρίζω απόλυτα τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δυο μας έθνη. Αποτελούν μια υπενθύμιση των κοινών μας αξιών και των “πιστεύω” στην ελευθερία και τη Δημοκρατία», τόνισε.

«Είμαι μεγάλη τιμή και χαρά να απευθύνομαι σε αυτή την κοινή συνεδρίαση υπό την προεδρία δύο γυναικών, της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «Οποιοδήποτε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του, σύμφωνα με τον Πλάτωνα».

Ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε θερμά σε πολλά σημεία της ομιλίας του στο Κογκρέσο.AP Photo/Evan Vucci

«Έχω έρθει εδώ ενώπιον σας για να γιορτάσω ένα θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες. Είναι σκληρό για εμάς να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 25 αιώνες… Καμία κοινωνία πριν από τους Έλληνες δεν τόλμησε να πιστέψει ότι η τάξη και η κοινωνία είναι συμβατές», ανέφερε.

«Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας των ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος. Μας δείξατε ότι η Ελευθέρια είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας», είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ουκρανίας. Αφού έκανε παραλληλισμό με την Ελληνική Επανάσταση, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «είμαστε αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας του κ. Πούτιν». Μάλιστα, στο σημείο αυτό καταχειροκροτήθηκε από όλη την αίθουσα.

Καμάλα Χάρις και Νάνσι Πελόζι, όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη Συνεδρίαση, χειροκρότησαν όρθιοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη περισσότερες από μια φορές.AP Photo/Evan Vucci

«Σας ζητώ αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου να μην ξεχάσουμε αυτό που έχει προκαλέσει στον ελληνισμό μια βαθιά πληγή εδώ και πολλά χρόνια. Μιλώ για το Κυπριακό ζήτημα. Ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Όπως είπα και στον κ. Μπάιντεν, κανείς ποτέ δεν μπορεί να δεχθεί και δεν θα δεχθεί λύση δυο κρατών στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και χειροκροτήθηκε εκ νέου θερμά.

«Το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. Η Ελλάδα πάντα επιζητά την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες. Ένα πλαίσιο υπάρχει για να λύσουμε τις διαφορές μας. Το Διεθνές Δίκαιο και οι πράξεις καλής γειτονίας. Θα είμαι σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία πράξη παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις και όσα αναφέρονται για τα ελληνικά νησιά, και πρέπει να σταματήσουν άμεσα», σχολίασε.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τη στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας πως «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στη Συμμαχία είναι μια πηγή αστάθειας. Ζητώ να το λάβετε υπόψη σας όταν συζητάτε ζητήματα εξοπλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με αναφορά στη νέα συμφωνία της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Πλέον έχει πενταετή διάρκεια», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η συμφωνία αποτελεί ισχυρή ένδειξη της «συνεχιζόμενης στρατηγικής μας σχέσης και της πρόθεσής μας να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Αλεξανδρούπολη ήταν το επόμενο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ μετά το νέο κύκλο θερμών χειροκροτημάτων ανέφερε πως «θα πρέπει να πω ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν με χειροκροτούν τόσο». «Υπάρχει η συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο, για να εισάγουμε και να εξάγουμε ενέργεια», ανέφερε ενώ στη συνέχεια πέρασε στον τομέα των επενδύσεων μεγάλων εταιριών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στους Έλληνες ομογενείς της Αμερικής ενώ ολοκληρώνοντας για ακόμα μια φορά μίλησε για τους ισχυρούς δεσμούς της χώρας μας με τις ΗΠΑ, απευθύνοντας το «ευχαριστώ» στα ελληνικά πριν κατέβει από το βήμα και ακολουθήσει σειρά συνομιλιών με τους παραβρισκόμενους.

Η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...