Παρατείνεται το lockdown, χωρίς αναπνοή το σύστημα υγείας

Μοιραστειτε το

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Σταθερά πάνω από 2.000 είναι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την πίεση που υφίσταται στο σύστημα Υγείας, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αττική. Βαριά ασθενείς με κορονοϊό μεταφέρθηκαν από τη Δράμα στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος. Η υγειονομική κατάσταση στη χώρα οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να παρατείνει έως τις 7 Δεκεμβρίου το lockdown.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε για μια ακόμη φορά νέο ρεκόρ ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, φτάνοντας τους 608, ενώ 99 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων ήταν 2.018, με το γενικό σύνολο από την αρχή της πανδημίας να πλησιάζει πλέον τις 100.000 (99.306).

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις, καθώς από τα 2.018 ημερήσια περιστατικά καταγράφηκαν 562 στη Θεσσαλονίκη, 408 στην Αττική, ενώ τριψήφιους αριθμούς, που εντείνουν την ανησυχία των αρχών, αναφέρθηκαν στη Λάρισα, την Πιερία. Υψηλοί αριθμοί μολύνσεων καταγράφηκαν και στη Μαγνησία, την Ημαθία, την Πέλλα και τις Σέρρες.

Παράταση καραντίνας και μέτρα δύο ταχυτήτων

Νωρίς το μεσημέρι, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε την παράταση των περιοριστικών μέτρων που επρόκειτο να λήξουν στις 30 Νοεμβρίου, έως τις 7 Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείσει ότι η μετέπειτα σταδιακή χαλάρωση του lockdown θα μπορούσε να γίνει σε δύο ταχύτητες, ανά περιοχή και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Όπως είπε, υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για μείωση των κρουσμάτων και εφόσον συνεχιστεί αυτό θα υπάρχει και λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, γεγονός που «ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές αποτελεί και πηγή ανησυχίας. Τέτοιες περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος», ανέφερε.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Η επιδημιολογική εικόνα θα κρίνει και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, καθώς σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας η επιβράδυνση της μετάδοσης του κορονοϊού παραμένει από πολύ μικρή έως μηδαμινή, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.

EUROKINISSI

Η Νίκη Κεραμέως έχει δηλώσει ότι παραμένει εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα παραμένει το άνοιγμα των σχολείων, αλλά δεν αποκλείεται, εάν καθυστερήσει κι άλλο η άρση του lockdown, τα σχολεία να ανοίξουν μετά τις γιορτές.

Το άνοιγμα της αγοράς

Όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα, το άνοιγμα των καταστημάτων αναμένεται να γίνει κλιμακωτά, δίνοντας προτεραιότητα στα μικρά καταστήματα και μετά θα ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα, υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας, ενώ η κυβέρνηση μελετά σοβαρά να εφαρμοστεί και το click away, δηλαδή αγορές με ηλεκτρονική παραγγελία, την οποία ο πελάτης θα παραλαμβάνει από το κατάστημα.

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτό που φαίνεται πιθανότερο είναι να ανοίξουν αρχικά τα εποχικά καταστήματα, στη συνέχεια το λιανεμπόριο και στο τέλος, κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, η εστίαση. Ωστόσο θεωρείται μάλλον απίθανο να ανοίξουν μπαρ και κλαμπ. Όσο για τα εστιατόρια, αυτά θα δουλέψουν με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Δραματική η κατάσταση στη Β. Ελλάδα

Παρά τη μικρή μείωση των κρουσμάτων, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας δίνουν μια μάχη χωρίς τέλος. Άλλωστε σήμερα έγινε γνωστό ότι ακόμη ένα γηροκομείο δέχθηκε πλήγμα από τον κορονοϊό, καθώς σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Καβάλα έχουν μολυνθεί 30 άνθρωποι, ενώ ένας 86χρονος έχασε τη ζωή του.

Η θετικότητα ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία είναι πολύ μεγάλη, εντείνοντας την πίεση στο σύστημα υγείας. Τρεις ασθενείς με Covid-19 από τη Δράμα, δύο 76χρονοι και ένας 75χρονος, μεταφέρθηκαν με C-130 και μέσα στην ειδική κάψουλα από το αεροδρόμιο της Καβάλας στην Αθήνα και στη συνέχεια διακομίστηκαν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν».

Πλέον όμως εμφανή είναι τα σημάδια πίεσης και στα νοσοκομεία της Αθήνας. Διασωληνωμένοι ασθενείς μεταφέρονται από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου προκειμένου να βρουν κρεβάτι ΜΕΘ Covid, ενώ οι γιατροί του Τμήματος Covid του «Λαϊκού» εκπέμπουν SOS.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...