Παραιτήθηκε αμφιλεγόμενος σύμβουλος του Τραμπ, ενώ η πανδημία καλπάζει

Μοιραστειτε το

Ο δρ Σκοτ Άτλας

AP Photo/Evan Vucci

Την ώρα που στις ΗΠΑ οι μετακινήσεις για τη γιορτή των Ευχαριστιών έφεραν έκρηξη κρουσμάτων της πανδημίας, ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα μέλη της «ομάδας κρούσης» για τον κορονοϊό, που είχε συστήσει ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

Ο Δρ Σκοτ Άτλας, που αμφισβητήθηκε από την επιστημονική κοινότητα και ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας, διότι παίρνει θέσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων και της χρήσης μάσκας, έγραψε στο Twitter:

«Γράφω αυτές τις γραμμές για να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του ειδικού συμβούλου του προέδρου των ΗΠΑ», λίγο αργότερα αφότου η είδηση είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με το δίκτυο Fox News, η σύμβαση διάρκειας 130 ημερών του δρος Άτλας, ειδικού στη νευροραδιολογία, έληγε αυτή την εβδομάδα.

«Εργάστηκα σκληρά με μόνο έναν στόχο: να σωθούν ζωές και να βοηθήσω τους Αμερικανούς να ξεπεράσουν αυτή την πανδημία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πάντοτε βασίστηκα στα πιο πρόσφατα και επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία, χωρίς καμία πολιτική σκοπιμότητα ή επιρροή».

Ωστόσο οι θέσεις του είχαν προκαλέσει αντιδράσεις. Το «τιτίβισμά» του τον Οκτώβριο «Είναι αποτελεσματικές οι μάσκες; Όχι», είχε σημανθεί από το Twitter ως παραπλανητικό. Επίσης, είχε υποστηρίξει ότι τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα ήταν «πολύ επιζήμια» για τους Αμερικανούς, καλώντας τους κατοίκους της πολιτείας Μίσιγκαν, όπου η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.500 ανθρώπους, να «διαδηλώσουν» εναντίον τους. Τα μέτρα είναι «επική αποτυχία», διατεινόταν.

Στις ΗΠΑ από αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω 267.000 άνθρωποι εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ η χώρα έχει αρνητική πρωτιά και σε αριθμό κρουσμάτων, που ξεπερνούν τα 13,5 εκατ. 

Νέα «ανάφλεξη»

Στο μεταξύ, νέα αύξηση μολύνσεων κορονοϊού προκάλεσαν οι μετακινήσεις των Αμερικανών για τη γιορτή των Ευχαριστιών, με την πολιτεία της Καλιφόρνιας να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και τις τοπικές αρχές να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο lockdown.

Παρά τις ελπίδες ότι θα εγκριθούν εμβόλια τα οποία θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται κατά της πανδημίας μέχρι το τέλος του έτους, ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων στην Καλιφόρνια δεν του αφήνει πολλά περιθώρια και είναι πολύ πιθανό τις επόμενες 2-3 μέρες να δώσει εντολή στα 40 εκατ. κατοίκους της πολιτείας να περιοριστούν στα σπίτια τους. Ήδη εφαρμόζεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και έχουν κλείσει πολλές μη αναγκαίες επαγγελματικές δραστηριότητες.

«Έχουμε κάνει σκληρή προσπάθεια για περιορίσουμε τη διάδοση και να προλάβουμε νέο κύμα, αλλά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αριθμούς-ρεκόρ. Υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε χωρίς ελεύθερες ΜΕΘ μέχρι τα Χριστούγεννα», δήλωσε.

Ρεκόρ θανάτων και νοσηλειών

Αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Μέσα στον Νοέμβριο μόνο καταγράφηκαν 4,2 εκατ. νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ έχασαν τη ζωή τους 36.000 άνθρωποι, ενώ αυξήθηκαν κατά πολύ οι νοσηλείες και οι θάνατοι, καταγράφοντας ρεκόρ εξαμήνου.

Αυτή την στιγμή σχεδόν 93.000 πολίτες νοσηλεύονται με Covid-19, αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και 100% σε σχέση με ένα μήνα πριν, αναφέρει το Reuters σε ανάλυσή του ανά πολιτεία και συνολικά για τις ΗΠΑ. analysis of state and county public health reports.

Όλοι έχουν στρέψει το βλέμμα και τις ελπίδες τους στα εμβόλια, με δύο ημερομηνίες να είναι πολύ κρίσιμες. Στις 10 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να εξετάσει το αίτημα για να λάβει άδεια το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer και στις 17 Δεκεμβρίου για το εμβόλιο της Moderna.

Στόχος μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχει πραγματοποιηθεί ένας ικανός αριθμός εμβολιασμών.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...