Παραβιάσεις της νέας εκεχειρίας «με το καλημέρα», καταγγέλλουν Μπακού – Γερεβάν

Μοιραστειτε το

Χωρίς αντίκρισμα εξελίσσεται, κατά πως φαίνεται και η νέα κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ανακοινώθηκε την Κυριακή από τις ΗΠΑ, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίασή της.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τις αρμενικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν την πόλη Τάρταρ και γειτονικά χωριά.

Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε ότι ο εχθρός άνοιξε πυρ με πυροβολικό εναντίον αρμενικών θέσεων σε διάφορους τομείς του μετώπου.

Και τα δύο μέρη κατηγόρησαν το ένα το άλλο για «βαριά παραβίαση» της εκεχειρίας που υποτίθεται ότι επετεύχθη, με μεσολάβηση των ΗΠΑ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, λίγο μετά την έναρξη ισχύος της, στις έξι το πρωί ώρα Ελλάδος. 

Ο πρόεδρος της Αρμενίας, Νικολ Πασινιάν, δήλωσε στο Facebook ότι η χώρα του «συνεχίζει να τηρεί αυστηρά το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός».

Ένας βοηθός του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Χικμέτ Χατζίεφ, είπε ότι η Αρμενία παραβίασε τις τρέχουσες και τις δύο προηγούμενες συμφωνίες εκεχειρίας.

Η κατάπαυση του πυρός ανακοινώθηκε την Κυριακή σε κοινή δήλωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μπακού και Γερεβάν, αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συναντήθηκε την Παρασκευή με τους ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στην Ουάσινγκτον, και μετά από μια συνάντηση των συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, που υφίσταται από τη δεκαετία του ’90 για τη μεσολάβηση στη σύγκρουση και με επικεφαλής Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ.

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ακολουθεί μετά από σχεδόν έναν μήνα νέων συγκρούσεων στην περιοχή, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται και διευθύνεται κυρίως από τους Αρμένιους. Δύο προηγούμενες προσπάθειες ανακωχής, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, επίσης δεν ευοδώθηκαν.

Οι μάχες για τη διεκδίκηση της περιοχής έχουν φτάσει στο χειρότερο επίπεδο μετά από τον πόλεμο του 1991-1994, που σκότωσε περίπου 30.000 ανθρώπους.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...