Παρέμβαση Μητσοτάκη στην COP27: Η Ελλάδα είναι ήδη πρωτοπόρος

Μοιραστειτε το

Στο πλαίσιο της συνόδου της 27ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χωρίς ενεργειακή ασφάλεια δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση.

Στο πλαίσιο της συνόδου της 27ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ενεργειακή κρίση, την μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υγροποιημένο αέριο.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα ψήφισε τον Κλιματικό Νόμο και ότι είναι ήδη πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η δήλωση:

Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Συναντιόμαστε σήμερα στο Σαρμ Ελ Σέιχ εν μέσω μιας οξείας ενεργειακής κρίσης, η οποία πυροδοτήθηκε από τον απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Θα ήθελα σήμερα να σας μιλήσω ως ένας «ριζοσπάστης ρεαλιστής». Ριζοσπάστης διότι πιστεύω ιδιαίτερα στην ενεργειακή μετάβαση. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Είναι αναπόφευκτη. Η ενεργειακή μετάβαση δεν αφορά μόνο την άμβλυνση των κινδύνων, συνιστά μία ευκαιρία. Και είναι μία στρατηγική αναγκαιότητα.

Η παραγωγή ενέργειας με περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημαίνει ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ουδείς μπορεί να «κλείσει τον διακόπτη» της αιολικής και της ηλιακής μας ενέργειας.

Αλλά αυτή η ενεργειακή μετάβαση θα μάς επιτρέψει επίσης να επαναπροσδιορίσουμε το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας. Επί δεκαετίες είμασταν καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Τα εμπορικά μας ισοζύγια και η ανταγωνιστικότητά μας έχουν πληγεί. Αυτό αλλάζει.

Η μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα θα βασίζεται στους άφθονους αιολικούς και ηλιακούς πόρους. Η Ελλάδα είναι ήδη πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής μας ενέργειας προέρχεται σήμερα από τον άνεμο, τον ήλιο και το νερό.

Έχουμε εγκατεστημένη ισχύ από αιολική και ηλιακή ενέργεια που υπερβαίνει τα 10 GW. Και βρισκόμαστε μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τη διείσδυση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Τον προηγούμενο μήνα πετύχαμε ένα σημαντικό ορόσημο όταν, για πέντε ώρες, μια ηλιόλουστη μέρα του Οκτωβρίου με ανέμους, η ηλιακή και αιολική ενέργεια κάλυψαν το 100% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε κατά σχεδόν 80% σε λιγότερο από 10 χρόνια. Η ενέργεια που καταναλώνουμε σήμερα εκπέμπει 30% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σύγκριση με το 2005.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Μόλις ψηφίσαμε τον πρώτο Κλιματικό Νόμο και δεσμευτήκαμε να πετύχουμε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050. Θέλουμε να διπλασιάσουμε την παραγωγική δυνατότητα των μονάδων ΑΠΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θέλουμε να συμβάλλουμε στη μεταφορά ενέργειας και υδρογόνου από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Συζητάμε με την Αίγυπτο για την κατασκευή καλωδίου 3 GW για τη μεταφορά φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τη βόρειο Αφρική στην Ευρώπη, που θα παράγεται από τον ήλιο.

Στόχος μας είναι να βρεθούμε στο κέντρο ενός νέου διαδρόμου που θα επαναχαράξει τον ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη.

Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διαχειριστούμε και τη σημερινή κρίση. Χωρίς ενεργειακή ασφάλεια δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση. Όπως πολλές άλλες χώρες, πρέπει προσωρινά να αυξήσουμε την παραγωγή λιγνίτη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εισάγουμε περισσότερο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο. Και επενδύουμε σε υποδομές φυσικού αερίου, ώστε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλειά μας και αυτή των γειτόνων μας.

Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της σοβαρής κρίσης που σχετίζεται με το κόστος διαβίωσης.

Προσωπικά, δεν βλέπω κάποια αντίφαση ανάμεσα στη διασφάλιση του παρόντος και την επένδυση στο μέλλον. Οι πολίτες μας δεν θα μας στηρίξουν σε διαφορετική περίπτωση.

Για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε ριζοσπαστισμό και ρεαλισμό. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Αυτό είναι το μήνυμά μου σήμερα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...