Παράνομη η απαγόρευση κυκλοφορίας: «Χαστούκι» γερμανικού δικαστηρίου στην εύκολη επιβολή οριζόντιων μέτρων | newsbreak

Μοιραστειτε το

Απόφαση-χαστούκι στον ολοκληρωτισμό που γεννούν τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία με πρόσχημα την πανδημία, μέτρα που, όταν επιβάλλονται οριζόντια, πληγώνουν την ίδια τη δημοκρατία και συγχρόνως τσακίζουν την οικονομική δραστηριότητα, έλαβε γερμανικό δικαστήριο.

Με την απόφαση να αποτελεί, βέβαια, φάρο ελπίδας μέσα στο σκοτάδι που επιβάλλουν τα συστημικά κέντρα αποφάσεων, εργαλειοποιώντας τον νέο κορωνοϊό.

Επί της ουσίας, λοιπόν, ακυρώθηκε η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πόλη κρατιδίου της Γερμανίας, καθώς, όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, «δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς ο φόβος για μια εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων» και κρίθηκε «απλουστευτική και χωρίς διαφοροποιήσεις».

Αυτό σημαίνει ότι οι δικαστές δεν απορρίπτουν εξαρχής το μέτρο, προειδοποιούν όμως ότι δεν μπορεί να επιβληθεί, παρά μόνον εφόσον αποδεδειγμένα δεν έχουν αποδώσει άλλα, πιο ήπια μέτρα.

Πρόκειται, δε, για τελεσίδικη απόφαση, η οποία ακυρώνει απόφαση της τοπικής κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, κάνοντας δεκτή την προσφυγή γυναίκας από την πόλη Τίμπινγκεν. Αυτό που αναμένεται πλέον είναι να εκδοθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων αναφέρονται σε αυτήν.

Η απόφαση ήρθε την ώρα που η Γερμανία ανακοίνωσε νέο lockdown έως τις 7 Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η τοπική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την ετυμηγορία. Ειδικά, δε, ο «πράσινος» Βίνφριντ Κρέτσμαν, που κυβερνά το κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης ως επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), είχε ταχθεί υπέρ της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, επικαλούμενος τη σχετική εμπειρία της Αυστρίας.

Τώρα όμως, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η τοπική κυβέρνηση προσανατολίζεται πια σε αλλαγή στρατηγικής, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας μόνο σε συγκεκριμένες πόλεις που, με βάση την επιδημιολογική εικόνα τους, παραμένουν hot spots του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, εντούτοις, στις πλάτες των πολιτών της Γερμανίας -και όχι μόνο- φαίνεται πως παίζονται πολλά παιχνίδια εν μέσω πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό πως η γερμανική «Die Welt» αποκάλυψε αλληλογραφία μεταξύ του Ινστιτούτου Koch και του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, μέσω της οποίας Γερμανοί αξιωματούχοι πίεσαν για την παραγωγή μοντέλων τρόμου για την εξάπλωση της υγειονομικής κρίσης, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για τη θέσπιση αντισυνταγματικών νόμων, οι οποίοι τώρα ανατρέπονται από τα δικαστήρια.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα