Παράθυρο Θεοδωρικάκου για σύμφωνη γνώμη Δημάρχου στην Κινητικότητα

Μοιραστειτε το

“Φωτιές” σε Υπαλλήλους των Δήμων άναψε η παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών στη συνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε την 11η Δεκεμβρίου.

Ο Υπουργός – τη στιγμή που ο τρέχων Κύκλος Κινητικότητας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και Δημοτικοί Υπάλληλοι έχουν αιτηθεί και προγραμματίσει τη φυγή τους προς άλλους Φορείς – ανέφερε ότι εξετάζει την εισαγωγή στο Ενιαίο  Σύστημα Κινητικότητας της σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου ως προϋπόθεσης για την αποχώρηση Υπαλλήλων από τους Δήμους.

 

Ως γνωστόν, αυτό αποτελεί πάγια διεκδίκηση της ΚΕΔΕ όλα τα τελευταία χρόνια, από όταν το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε τις σχετικές διατάξεις, μέχρι και σήμερα.

Το 2019 η νυν Κυβέρνηση ικανοποίησε μερικώς  το αίτημα, προσθέτοντας στην παρ.4 του αρ.4 του ν.4440/2016 την πρόβλεψη που (όπως εν συνεχεία τροποποιήθηκε και ισχύει) ορίζει ότι «Ειδικά για τη μετάταξη υπαλλήλων των Τεχνικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και των Υπηρεσιών Δόμησης των ΟΤΑ Α΄ βαθμού απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου».

Όπως λοιπόν δήλωσε ο Υπουργός, εξετάζει την επέκταση αυτής της ρύθμισης στο σύνολο όσων ζητούν να φύγουν από τους Δήμους για οποιονδήποτε λόγο στο πλαίσιο της Κινητικότητας. Δεν διευκρίνισε πάντως, εάν τυχόν νομοθετική παρέμβαση θα ισχύσει και για τον εν εξελίξει ή μόνο για μελλοντικούς Κύκλους Κινητικότητας.  

 

Ακολουθεί η επίμαχη δήλωση του Π.Θεοδωρικάκου:

« (…) Εξετάζω σοβαρά τη δυνατότητα με την οποία θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε τους Δήμους από μια κακή εφαρμογή της Κινητικότητας.

Γνωρίζω το πρόβλημα πάρα πολύ καλά. Ένα πρόβλημα που συνδέεται σε μερικές περιπτώσεις με την ύπαρξη και τη λειτουργία των Δήμων.

Άρα, επαναλαμβάνω, θα εξετάσω πάρα πολύ προσεκτικά την εκδοχή να πρέπει η ρύθμιση την οποία θυμάστε ότι πέρυσι … ως Υπουργείο Εσωτερικών, το να μην μπορεί να φύγει Μηχανικός από τον Δήμο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, θα εξετάσω την πιθανότητα εάν αυτό μπορεί να γενικευτεί στο σύνολο των αιτούμενων την αποχώρησή τους από έναν Δήμο για οποιοδήποτε λόγο χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου.

Είναι ένα θέμα το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών θα εξετάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. (…) »

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις τοποθετήσεις πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Εσωτερικών και Αιρετών, στο video ΕΔΩ
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα