Πανηγύρια σε Πολωνία και Ουγγαρία για τον συμβιβασμό στον προϋπολογισμό

Μοιραστειτε το

Διπλή νίκη χαρακτηρίζουν οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας τη συμφωνία που επήλθε στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανασυγκρότησης, έπειτα από μπρα ντε φερ πολλών εβδομάδων.

Οι δύο χώρες είχαν απειλήσει με βέτο στα κομβικής σημασίας ζητήματα για την επόμενη μέρα στην Ε.Ε. μετά την πανδημία, εάν δεν αποσύρονταν οι διατάξεις που θα τις ανάγκαζαν να προβούν σε μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το κράτος δικαίου. Η συμφωνία επήλθε μετά από γερμανική συμβιβαστική πρόταση με Βαρσοβία και Βουδαπέστη να πανηγυρίζουν.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος ανέφερε ότι «από τη μια, ο προϋπολογισμός της ΕΕ μπορεί να αρχίσει και η Πολωνία θα λάβει 700 δισεκατομμύρια ζλότι [σ.σ.: 174 εκατ. ευρώ] από αυτόν. Από την άλλη, τα κεφάλαια αυτά είναι ασφαλή, διότι ο μηχανισμός των όρων περιορίστηκε σε πολύ συγκεκριμένα κριτήρια», προσθέτοντας ότι με τη συμφωνία αυτή αποκλείεται να αλλάξουν στο μέλλον οι κανόνες της Ε.Ε. εις βάρος της χώρας του.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο Βίκτορ Όρμπαν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σχολίασε στο Twitter «νικήσαμε. Στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, δεν είναι ώρα να κάνουμε πολιτικές και ιδεολογικές συζητήσεις που μας εμποδίζουν να αναλάβουμε δράση».

Για τον Ζόλταν Κόβατς, τον εκπρόσωπο του Όρμπαν, «αποτρέψαμε τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους Ούγγρους να λάβουν αποφάσεις που δεν θέλουν».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...