Πανευρωπαϊκή bad bank φέρνει η πανδημία 

Μοιραστειτε το

Ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, του SSM, Ιταλός Αντρέα Ενρία

AP Photo/Virginia Mayo, File

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με φόντο τις εκτιμήσεις για εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων πάνω από το 1,4 τρισ. ευρώ, ο επικεφαλής του SSM (EKT) Αντρέα Ενρία στέλνει μήνυμα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο ότι χωρίς ένα τέτοιο μέτρο το τραπεζικό σύστημα «θα αγωνίζεται με τα συντρίμμια της τρέχουσας κρίσης για πολλά ακόμη χρόνια».

Σε δραματικούς τόνους, μια μέρα πριν από την άτυπη τηλεδιάσκεψη των 27 για τον κορονοϊό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία, προβλέποντας ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 2-3 εβδομάδες και… διαφορετικά, σε σχέση με όσα ξέρουμε, Χριστούγεννα. 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν εδώ και πολλές εβδομάδες ένα γενικό lockdown, ωστόσο η χθεσινή απόφαση του Μακρόν ότι η Γαλλία «κατεβάζει ρολά για τουλάχιστον ένα μήνα» αλλά και αυτή της Μέρκελ για αύξηση των περιοριστικών μέτρων προμηνύουν ότι τα δύσκολα για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι μπροστά. Οι χαμηλές ταχύτητες στην οικονομία αυξάνουν τις επιπτώσεις σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μαζί την απαισιοδοξία για γρήγορη ανάκαμψη. 

Απαισιοδοξία που ενισχύεται καθώς σύμφωνα με το δυσμενές -αλλά όσο περνάει ο καιρός πολύ πιθανό- σενάριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα «κόκκινα» δάνεια στη ζώνη του ευρώ ενδεχομένως να φτάσουν το 1,4 τρισ. ευρώ, πολύ πάνω από τα επίπεδα της κρίσης χρηματοπιστωτικού και κρατικού χρέους του 2009. 

Ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, του SSM, Ιταλός Αντρέα Ενρία, με άρθρο στους Financial Times προχθές, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, βάζοντας εκ νέου στο τραπέζι την πρόταση δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής bad bank ή εναλλακτικά –ώστε να προλάβει ενδεχόμενες γερμανικές αντιδράσεις– ενός δικτύου ευρωπαϊκών εθνικών bad banks, ώστε να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης των «κόκκινων» δανείων. 

«Και όχι μια σειρά ασυντόνιστων εθνικών πρωτοβουλιών, όπως συνέβη μετά την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση, που είχαν αποτέλεσμα ένα ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κατακερματισμένο, λιγότερο αποτελεσματικό και πιο εύθραυστο», αναφέρει ο Ενρία και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για βοήθεια σε τράπεζες που ανέλαβαν υπερβολικά ρίσκα και δεν τα διαχειρίστηκαν κατάλληλα. 

Η πανευρωπαϊκή bad bank, όπως την περιγράφει ο Ενρία, θα στηριχτεί σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή: πανευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ευρωπαϊκές εγγυήσεις και τιμολόγηση, συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών και ομοιογενοποιημένα δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά με ενέχυρα αντίστοιχης αξίας κ.λπ.) ώστε να υπάρχει αυξημένη δυνατότητα τιτλοποίησης και μεταβίβασής τους σε καλύτερες τιμές. 

Στην απίθανη, όπως αναφέρει ο Ενρία, περίπτωση που προκληθούν ζημιές, είναι δυνατόν να σχεδιαστεί ένα πλαίσιο που περιορίζει ή αποκλείει οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση των πιστωτικών απωλειών σε ολόκληρη την Ε.Ε: οι ζημίες θα μπορούσαν να κατανεμηθούν σύμφωνα με την εθνικότητα των αρχών τραπεζών και αντίστοιχο εθνικό σύστημα. 

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να σχεδιαστεί, αξιοποιώντας την ευελιξία του ισχύοντος νομικού πλαισίου και των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Ωστόσο, πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε νομοθετικές προσαρμογές, εάν είναι απαραίτητο. Τα διακυβεύματα είναι πολύ υψηλά: δεν μπορούμε να αντέξουμε έναν τραπεζικό τομέα που αγωνίζεται με τα συντρίμμια της τρέχουσας κρίσης για πολλά ακόμη χρόνια. Και δεν μπορούμε να αντέξουμε έναν τραπεζικό τομέα ανίκανο να υποστηρίξει τον μετασχηματισμό των οικονομιών μας», τονίζει ο επικεφαλής του SSM στέλνοντας μήνυμα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Και ταυτόχρονα ενισχύεται το σενάριο ότι, παρά τις αντιρρήσεις κρατών-μελών, αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ και ο SSM, και πέραν των μέτρων χαλάρωσης που ισχύουν από την περασμένη άνοιξη, θα οδηγηθούν σε απευθείας ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

Ο Αντρέα Ενρία δεν μιλάει για πρώτη φορά για πανευρωπαϊκή bad bank. Είχε προτείνει τη δημιουργία της και στις αρχές του 2017, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), αλλά τότε το Βερολίνο υποστήριζε μέσω αξιωματούχων ότι τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν πρόβλημα μόνο για ορισμένες χώρες (βλ. ευρωπαϊκός Νότος) και «δεν είναι σαφές ποια θα ήταν η προστιθέμενη αξία μιας ευρωπαϊκής bad bank». 

Τέσσερα χρόνια μετά, η πραγματικότητα της πανδημίας ξεπέρασε τη φαντασία και το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής συνοχής δεν αφορά μόνο τους… τεμπέληδες του Νότου. 

Πηγή
Author: Αρτεμις Σπηλιώτη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...