Πανευρωπαϊκή bad bank προτείνει ο SSM

Μοιραστειτε το

Στην προειδοποίηση πως το σενάριο μιας αδύναμης ανάκαμψης με σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ πιθανό, προχώρησε με άρθρο του στους Financial Times ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Αντρέα Ενρία.

Σύμφωνα με τον Ενρία, η ΕΚΤ υπολογίζει ότι στο χειρότερο δυνατό σενάριο τα NPLs στις τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να αγγίξουν το 1,4 τρισ. ευρώ, πολύ πάνω από τα επίπεδα στην κρίση χρέους του 2008.

Σύμφωνα με τον Ενρία η αντιμετώπιση του όγκου των NPLs πρέπει να επιταχυνθεί και οι «bad banks» μπορούν να συνδυάσουν την παροχή στήριξης σε τράπεζες υπό συγκεκριμένους όρους, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Κατά τον ίδιο, είναι αναγκαία μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση και όχι μεμονωμένες εθνικές πρωτοβουλίες. «Το εξωγενές και συμμετρικό σοκ της πανδημίας δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», ανέφερε .

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ενρία μια πανευρωπαϊκή bad bank θα ήταν μια αποτελεσματική λύση.

Τέλος, σημείωσε πως απαιτείται μια τυποποιημένη και ενιαία μέθοδος για τον καθορισμό της τιμής στην οποία θα μεταφέρονται τα NPLs από τις τράπεζες στη bad bank.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...