«Παιχνίδια» της Άγκυρας μέσα στη νύχτα: Tο Kanuni στο Καστελόριζο

Μοιραστειτε το

Σαν να μην έφταναν οι δραστηριότητες του Oruc Reis στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, άλλο ένα τουρκικό πλοίο, αυτή τη φορά γεωτρύπανο, έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή μέσα στη νύχτα.

Ο λόγος για το πλοίο «Kanuni», το οποίο, σύμφωνα με το marinetraffic, απέπλευσε από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Το τουρκικό σκάφος ξεκίνησε από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας και φαίνεται ότι έπλεε με κλειστά ραντάρ μέχρι που εμφανίστηκε νότια και ανατολικά του Καστελόριζου και έχοντας, σύμφωνα με τα στοιχεία, ταχύτητα οκτώ κόμβων.

Το «Kanuni» είναι το ένα από τα τρία πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας μετά το Fatih και το Yavuz. Μάλιστα η τουρκική κυβέρνηση το είχε αποκτήσει πρόσφατα, εντός του 2020 έναντι περίπου 40 εκατ. δολαρίων.

Το συγκεκριμένο γεωτρύπανο ειδικεύεται σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.

Χατζηβασιλείου στο Newsbomb.gr: Η Τουρκία έχει αυτοκρατορικές φαντασιώσεις

Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis το οποίο πλέει εντός ελληνικής. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Ο διεθνολόγος και βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλά στο Newsbomb.gr.

Η Τουρκία αποφάσισε να δυναμιτίσει το κλίμα και στο «παρά πέντε» των διερευνητικών επαφών, τίναξε στον αέρα οποιαδήποτε διαμοσολαβητική διαδικασία είχε στηθεί το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να θέσει προ τετελεσμένων για την Ελλάδα και όχι μόνο.

Το βράδυ της Τετάρτης το Oruc Reis βρισκόταν νότια και δυτικά του Καστελόριζου σύμφωνα πάντα με το στίγμα που εκπέμπει ο πομπός του και έπλεε με χαμηλή ταχύτητα. Ο αριθμός των τεσσάρων κόμβων που έχει το σκάφος ενδεχομένως οφείλεται στο ότι έχει απλώσει καλώδια χωρίς όμως να εκτιμάται πως πραγματοποιεί έρευνες.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου προκειμένου να αναλύσει όλες τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας με το Oruc Reis, την αντίδραση της Ελλάδας και τις επιδιώξεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημειώνει ο Τάσος Χατζηβασιλείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την απόσταση που διατηρεί το τουρκικό ερευνητικό από το Καστελόριζο, «η παραβίαση είναι το ίδιο, είτε αυτή είναι στα 6,5 ναυτικά μίλια, είτε στα 30 ναυτικά μίλια. Βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και όχι χωρικών υδάτων. Παραμένει παραβίαση».

Ο διεθνολόγος και βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος ΧατζηβασιλείουINTIME

Σημειώνει δε πως «η Ελλάδα θα πράξει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να απαντήσει στις προκλήσεις» και συμπληρώνει αναφορικά με τις διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας πως «η Ελλάδα αποδεικνύει στην διεθνή κοινότητα πως η Τουρκία δεν είναι ένα περιφερειακό πρόβλημα αλλά οι προκλήσεις της απειλούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια στο σύνολό της».

Σχετικά με την επιλογή της χρόνου κατά τον οποίο η Τουρκία ωθεί την κατάσταση στα άκρα στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Χατζηβασιλείου τονίζει πως ο Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να απεμπλακεί από τις διερευνητικές επαφές γιατί «όπως επαναβεβαιώθηκε μετά την τελευταία σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ατζέντα αυτών των επαφών αφορά μόνο στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος ήθελε να αποφύγει μιας και ο ίδιος θέλει να θέσει πολλά περισσότερα ζητήματα».

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε χρόνο στην Τουρκία, μετά τις προκλήσεις του καλοκαιριού, για να αποδείξει πως δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή και πως η αποκλιμάκωση πριν την τελευταία Σύνοδο Κορυφής θα είχε και συνέχεια.

«Τα πράγματα, όμως, είναι ξεκάθαρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρειάζεται να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο για να αξιολογήσει την στάση της Τουρκίας. Η πραγματικότητα είναι ολοφάνερη, καθώς η Άγκυρα εμφορείται από αυτοκρατορικές φαντασιώσεις», σημειώνει ο Τάσος Χατζηβασιλείου και καταλήγει λέγοντας πως αυτή η στάση της Άγκυρας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

«Η θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας και οι επεμβάσεις σε Λιβύη, Συρία και Καύκασο το αποδεικνύουν περίτρανα» σημειώνει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Χρυσής Αυγής – Απόφαση: Ισόβια και 10 χρόνια στον Γιώργο Ρουπακιά

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...