Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων, σε συναγερμό τα νοσοκομεία στο Παρίσι

Μοιραστειτε το

Ακάθεκτος συνεχίζει την πορεία του παγκοσμίως ο νέος κορονοϊός, πλήττοντας για δεύτερη φορά χώρες της Ευρώπης που δοκιμάστηκαν στην πρώτη φάση την άνοιξη. 

Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ημερήσια αύξηση ρεκόρ των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως με 338.779 νέα περιστατικά, ενώ καταγράφηκαν άλλοι 5.514 θάνατοι με το σύνολο των θυμάτων να αγγίζει πια τα 1,05 εκατομμύρια.

Η Ινδία ανέφερε 78.524 νέες μολύνσεις. Ακολουθούν η Βραζιλία με 41.906 και οι ΗΠΑ με 38.904 νέα κρούσματα.

Το προηγούμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων του ΠΟΥ ήταν 330.340 στις 2 Οκτωβρίου. Όσο για τους θανάτους, οι περισσότεροι σε μια ημέρα είχαν ανακοινωθεί στις 17 Απριλίου όταν υπέκυψαν 12.393 ασθενείς στην Covid-19.

Στα όρια τους τα νοσοκομεία στο Παρίσι

AP Photo/Francois Mori

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν σήμερα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού, άδειες προσωπικού ανακλήθηκαν και μη επείγουσες επεμβάσεις αναβλήθηκαν, καθώς οι ασθενείς με Covid-19  είναι πλέον σχεδόν οι μισοί από αυτούς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν την Τετάρτη ρεκόρ αύξησης 24 ωρών στις νέες μολύνσεις, με σχεδόν 19.000 επιπλέον περιστατικά και ο αριθμός των ατόμων σε ΜΕΘ, σε εθνικό επίπεδο, ανήλθε σε περίπου 1.400, επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί τελευταία φορά στα τέλη Μαΐου.

Πριν από δύο ημέρες, ο διευθυντής υγείας της περιοχής του Παρισιού δήλωσε ότι ο αριθμός των ασθενών με νέο κορονοϊό σε ΜΕΘ είχε ήδη αυξηθεί πάνω από το 40% και κάλεσε τους πολίτες να μειώσουν περαιτέρω τις επαφές τους, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη μείωση των λοιμώξεων και τη μείωση της πίεσης στο νοσοκομειακό σύστημα.

Την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω περιορισμοί για την αναχαίτιση της πανδημίας, αν και επανέλαβε ότι δε θα υπάρξει εθνικό lockdown.

Το ραδιόφωνο της France Inter ανέφερε την Πέμπτη ότι Λυών, Λιλ, Γκρενόμπλ και Σεντ Ετιέν θα τεθούν σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού, ανοίγοντας το δρόμο για επιπλέον μέτρα σε αυτές τις πόλεις. Οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας αναμένονται εντός της ημέρας, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Ολιβιέ Βεράν. Αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Υγείας δεν ήταν πάντως διαθέσιμοι για σχόλια.

Το Παρίσι και η Μασσαλία είναι ήδη σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα μπαρ στην πρωτεύουσα να κλείσουν για δύο εβδομάδες και τα εστιατόρια έπρεπε να δημιουργήσουν νέα πρωτόκολλα υγιεινής για να παραμείνουν ανοιχτά.

Η Γαλλία έχει τον ένατο υψηλότερο αριθμό θανάτων από COVID-19 στον κόσμο, με 32.445 θύματα.

Αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία

Εσπρέσο και καπουτσίνο σε πλαστικό; Ανήκουστο!

Claudio Furlan/LaPresse

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν σήμερα τα κρούσματα στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο διαγνώσθηκαν 4.458 νέα περιστατικά και 22 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες, τα κρούσματα ήταν 3.678, με 31 νεκρούς. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των εισαχθέντων στα νοσοκομεία, με βαριά συμπτώματα.

Τα περισσότερα κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφονται στην Καμπανία, με πρωτεύουσα τη Νάπολη (757), στη Λομβαρδία (683), στο Βένετο (491) και στην περιφέρεια Λάτιο, με πρωτεύουσα τη Ρώμη (359).

Τα κρούσματα ξεπερνούν τα εκατό, σε δέκα περιφέρειες της χώρας. Συνολικά, 3.925 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία της Ιταλίας, 358 σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 61.669 βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

«Οι αριθμοί αυτοί δεν αγγίζουν το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά τα περιστατικά αυξάνονται, πλέον, εδώ και εννέα εβδομάδες και η αύξηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. «Τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, με πλύσιμο χεριών, προστατευτική μάσκα και αποφυγή συνωστισμών, πρέπει να τηρηθούν με πολύ, πολύ, πολύ ευλαβικό τρόπο» πρόσθεσε -χαρακτηριστικά- ο Ιταλός αρμόδιος υπουργός.

Όχι από δικαστήριο στα περιοριστικά μέτρα στη Μαδρίτη

AP Photo/Paul White

Δικαστήριο της Μαδρίτης απέρριψε τα μέτρα μερικού lockdown που έχουν επιβληθεί στην ισπανική πρωτεύουσα, διότι «πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες».

Πρόκεται για την απαγόρευση μετακίνησης για δύο εβδομάδες, εφόσον δεν πρόκειται για ζωτικής σημασίας λόγου, που αποφασίστηκε από το υπουργείο Υγείας, την περασμένη Παρασκευή με ισχύ δύο εβδομάδες.

Η επιβολή των μέτρων έφερε σε σφοδρή αντιπαράθεση την κεντρική κυβέρνηση με τις τοπικές αρχές, οι οποίες έχουν την αρμοδιότητα σε θέματα δημόσιας υγείας και προσέφυγαν στην δικαιοσύνη κατά της απαγόρευσης.

Τα μέτρα του μερικού lockdown αφορούν τους κατοίκους της Μαδρίτης και εννέα ακόμη κοινοτήτων της περιφέρειας της ισπανικής πρωτεύουσας, οι οποίοι μπορούν να απομακρυνθούν από τα όρια του δήμου τους για να μεταβούν στην εργασία τους, στον γιατρό, σε δικαστήριο ή για να συνοδεύσουν τα παιδιά στο σχολείο. Οι πολίτες δεν είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους όπως συνέβη με την εφαρμογή του αυστηρού lockdown την άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας Covid-19.

Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της Covid-19 ξεπέρασε αυτήν την εβδομάδα τις 800.000 στην Ισπανία, όπου ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 32.000.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις ανά τον κόσμο

  • Στη Βρετανία οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλα 17.540 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, αριθμός αυξημένος συγκριτικά με τις 14.162 μολύνσεις που είχαν ανακοινωθεί χθες Τετάρτη. Αναφέρθηκαν επίσης 77 θάνατοι ανθρώπων που είχαν βρεθεί θετικοί στην Covid-19 κατά τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες. Τα εβδομαδιαία κρούσματα (51.475) το διάστημα 24 με 30 Σεπτεμβρίου παρουσίασαν αύξηση 56% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 
  • Έκτακτη τηλεδιάσκεψη συγκαλεί για αύριο, Παρασκευή, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των 11 μεγαλύτερων πόλεων της Γερμανίας, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για τον περιορισμό του νέου κύματος της πανδημίας. Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι Βερολίνου, Αμβούργου, Βρέμης, Μονάχου, Φρανκφούρτης, Κολωνίας, Ντίσελντορφ, Ντόρτμουντ, Έσεν, Λειψίας και Στουτγκάρδης. Σε αυτές τις πόλεις διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.
  • Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο και στην Ολλανδία με πάνω από 5.800 νέα περιστατικά.
  • Για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα πάνω από 1.000 (1.278) νέα κρούσματα σε μόνο μία ημέρα, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι η χώρα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για την μάχη που έχει μπροστά της.
  • Ρεκόρ τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκε και στην Ουκρανία με 5.397 νέα κρούσματα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...