Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Μια από τις θερμότερες χρονιές στα χρονικά το 2020 | ΣΚΑΪ

Μοιραστειτε το

Μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στα παγκόσμια χρονικά ήταν το 2020, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ στην έκθεσή του για την Κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του ΠΜΟ, τo 2020 -έτος που χαρακτηρίστηκε από ξηρασίες, κύματα καύσωνα, πυρκαγιές και καταστροφικούς κυκλώνες– «βαδίζει σταθερά» στο να αναδειχθεί η δεύτερη θερμότερη χρονιά στα χρονικά μετά το 2016.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, βάσει πέντε συνόλων δεδομένων, το έτος που διανεύουμε και που οδεύει προς το τέλος του λογίζεται, αυτή τη στιγμή, ως το δεύτερο θερμότερο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή σχετικών στοιχείων, το 1850.

Μεγάλες δασικές πυρκαγιές (τροφοδοτούμενες από υψηλές θερμοκρασίες) εκδηλώθηκαν φέτος στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στη Σιβηρία. Όπως τονίζει ο ΠΜΟ, η θερμότητα των θαλασσών σημείωσε αύξηση σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς περισσότερο από το 80% των ωκεανών παγκοσμίως καταγράφει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Petteri Taalas, «Το 2020 υπήρξε, δυστυχώς, άλλη μια πρωτοφανής χρονιά για το κλίμα μας». Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερες προσπάθειες με στόχο τη μείωση των εκπομπών (αερίων του θερμοκηπίου) οι οποίες πυροδοτούν την κλιματική αλλαγή.

Η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σημείωσε νέα επίπεδα ρεκόρ το 2019 και παρουσίασε αύξηση φέτος, παρά την αναμενόμενη μείωση των εκπομπών εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΠΜΟ, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν περίπου 1,2 βαθμούς πάνω από τη γραμμή αναφοράς του 1850-1900, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου φέτος, με αποτέλεσμα (το 2020) να βρίσκεται πίσω από το 2016 και οριακά μπροστά από το 2019.

Τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να επιβεβαιωθούν από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό τον Μάρτιο του 2021.

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή
Author: gkatseli

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βίντεο-σοκ στη Νιγηρία: Η στιγμή που ελικόπτερο πέφτει έξω από τράπεζα στο Λάγκος – Τέσσερις τραυματίες

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην Ικέτζα, μια πολυσύχναστη συνοικία της...

«Η ΑΕΚ θα δώσει 3 εκατ. ευρώ για Ραμάλιο – Θα υπάρξει συμφωνία με Αϊντχόφεν»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ολλανδία, οι «κιτρινόμαυροι» ενδιαφέρονται...

Αμερικανοί βουλευτές καταδικάζουν την επίθεση των Τουρκοκυπρίων εναντίον της UNFICYP

Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους...