Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος ακραίας φτώχειας για 150 εκατ. ανθρώπους μέχρι τέλη του 2021 λόγω Covid19

Μοιραστειτε το

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε σήμερα ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού ενδέχεται να οδηγήσει σε ακραία φτώχεια έως και 150 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη του 2021, εξαλείφοντας τρία χρόνια προόδου στις προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας στον κόσμο.

Δίνοντας στη δημοσιότητα τη διετή έκθεσή του για τη φτώχεια και την κοινή ευημερία, αυτός ο πολυμερής οικονομικός οργανισμός ανέφερε ότι μόνο φέτος επιπλέον 88-115 εκατομμύρια άνθρωποι θα περιέλθουν σε συνθήκες ένδειας. Μέχρι τα τέλη του 2021 ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί στα 150 εκατομμύρια. Ως ακραία φτώχεια ορίζεται η διαβίωση με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι το 9,1-9,4% του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας φέτος, ποσοστό παραπλήσιο με εκείνο του 2017, όταν έφτασε το 9,2%. Είναι επίσης η πρώτη αύξηση του ποσοστού ακραίας φτώχειας μετά από περίπου 20 χρόνια.

Το 2019 το ποσοστό αυτό ήταν 8,4% και η αρχική εκτίμηση, πριν από την πανδημία της Covid-19, ήταν ότι θα έπεφτε στο 7,5% το 2021. Η έκθεση τονίζει ότι αν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ποσοστού στο 3% μέχρι το 2030.

«Η πανδημία και η παγκόσμια ύφεση μπορεί να ωθήσουν πάνω από το 1,4% του παγκόσμιου πληθυσμού στην ένδεια» ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «σοβαρή οπισθοδρόμηση στην ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας».

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι πολλοί από τους ανθρώπους που περιήλθαν φέτος σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ζουν σε χώρες με ήδη υψηλά ποσοστά φτώχειας. Ωστόσο, το 82% από αυτούς ζει σε χώρες μεσαίου εισοδήματος. Στις χώρες χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος ακραία φτώχεια θεωρείται να ζει κανείς με λιγότερα από 3,20 δολάρια την ημέρα. Για τις χώρες μεσαίου-υψηλού εισοδήματος το όριο είναι στα 5,50 δολάρια.

Στο παρελθόν η ακραία φτώχεια εντοπιζόταν κυρίως στις αγροτικές περιοχές. Όμως τώρα η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει ότι ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός κατοίκων αστικών περιοχών περιέρχεται σε ένδεια, επειδή χάνονται θέσεις εργασίας λόγω των lockdown και της μειωμένης ζήτησης.

Η υποσαχάρια Αφρική καταγράφει την υψηλότερη συγκέντρωση ανθρώπων που ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια ημερησίως. Περίπου το 42% του πληθυσμού μπορεί να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2021. Η πρόβλεψη, πριν από την πανδημία, ήταν για 37,8%.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, για να επιστρέψουν στην οδό της μείωσης της φτώχειας, οι χώρες θα χρειαστεί να αναλάβουν συλλογικά δράση για να ελέγξουν τον νέο κορωνοϊό, να παράσχουν στήριξη στα νοικοκυριά και να οικοδομήσουν πιο ανθεκτικές οικονομίες, μόλις υποχωρήσει η πανδημία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...