Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Ποιος ο λόγος ύπαρξης και ποια η σημασία της;

Μοιραστειτε το

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, υπενθυμίζει σε όλους πόσο σημαντική είναι η ψυχική υγεία για την ποιότητα ζωής και την ευεξία των ανθρώπων, καθώς και τη συνεχή ανάγκη αξιολόγησης και σχεδιασμού σύγχρονων πολιτικών για την προαγωγή της. Δυστυχώς τα παραδοσιακά εμπόδια, όπως είναι το στίγμα, η έλλειψη ενημέρωσης και πρόληψης, η απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας γενικά, αλλά και ψυχικής υγείας ειδικότερα, ο κατακερματισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, παραμένουν και καθυστερούν την αναζήτηση βοήθειας των ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Η καθυστέρηση αυτή παραμένει μεγάλη για τις περισσότερες ψυχικές διαταραχές, καθορίζοντας σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή τους σε χρόνιες και επιβαρύνοντας την πρόγνωσή τους.

Ωστόσο, την παρούσα περίοδο απαιτείται μία αλλαγή παραδείγματος και μία μετακίνηση από τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ήδη εγκατεστημένων ψυχικών διαταραχών, σε πολιτικές που αποσκοπούν στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη αυτών των διαταραχών και γενικότερα στην προαγωγή της ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό. Επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν μία τάση ανάπτυξης και επιδείνωσης των ψυχικών διαταραχών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μετάβασης από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή. Νέοι άνθρωποι που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια μιας ψυχικής νόσου, μπορεί να εμφανίζουν μη ειδικά συμπτώματα, τα οποία δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια κάποιας συγκεκριμένης ψυχικής διαταραχής και συνεπώς δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας προκειμένου να λάβουν έγκαιρη, αποτελεσματική και κατάλληλη φροντίδα, όταν τη χρειάζονται περισσότερο.

Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε χώρες με ιδιαίτερα ανεπτυγμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, έχει επισημανθεί η αδυναμία αυτών των υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νέων ανθρώπων, καθιστώντας την πρόσβαση δύσκολη. Προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή η πρόσβαση, έχει προταθεί η ανάγκη ανάπτυξης μοντέλων φροντίδας και δημιουργίας καινοτόμων υπηρεσιών, όσο το δυνατόν πιο ελεύθερων από το στίγμα αλλά και προσαρμοσμένων στις ανάγκες των νέων. Έχει αποδειχτεί πως οι συγκεκριμένες υπηρεσίες καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις σύγχρονες ανάγκες για μια αποτελεσματική, αξιοπρεπή αλλά και οικονομικά αποδοτική προαγωγή της ψυχικής υγείας. Ακριβώς για αυτό, είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε και στη χώρα μας παρόμοιες καινοτόμες υπηρεσίες και μοντέλα φροντίδας, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις για όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη παρέμβαση στην κοινότητα και αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών εν τω γεννάσθαι.

Όλα τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τους τελευταίους μήνες, καθώς όλοι βιώνουμε ένα πρωτόγνωρο ψυχοπιεστικό γεγονός, όπως είναι η πανδημία του COVID-19, ενώ οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ψυχική υγεία των ανθρώπων που νόσησαν, αλλά και του γενικού πληθυσμού, παραμένουν ως επί το πλείστον άγνωστες. Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ποιες ηλικιακές ή ειδικές πληθυσμιακές ομάδες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο να εμφανίσουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στην λειτουργικότητά τους, προκειμένου να διαμορφωθούν συγκεκριμένες στρατηγικές αντιμετώπισης, κατά κύριο λόγο στην κοινότητα.

Μποζίκας Βασίλειος-Παντελεήμων, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...