Πήγες ΥΠΟΙΚ: Θα είχαμε ύφεση 17,5% φέτος χωρίς τα μέτρα στήριξης

Μοιραστειτε το

Το ΑΕΠ του 2020 στηρίχθηκε κατά 7% φέτος από το πακέτο των παρεμβάσεων θωράκισης της οικονομίας, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Εξήγησαν ότι το ίδιο ισχύει και για το 2021 με μοχλό ώθησης της ανάκαμψης όχι μόνο τις παρεμβάσεις που θα συνεχισθούν με παράταση των υφιστάμενων μέτρων όσο χρειασθεί, αλλά και με τα κονδύλια των 5,5 δισ. ευρώ που αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εκτιμάται δε ότι, παρ΄ όλα αυτά, το α΄τρίμηνο θα είναι μία περίοδος ύφεσης λόγω του lockdown που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Το “μαξιλάρι” των 3 δισ. ευρώ που προβλέπεται για το 2021 θα διοχετευθεί για παράταση της Επιστρεπτέας, των αναστολών και όλων των μέτρων που ισχύουν και προβλέπεται πως θα αρθούν σταδιακά έως και τον Απρίλιο στο “πρότυπο” όσων έλαβαν χώρα την άνοιξη του 2020.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκτίμησαν πάντως ότι η πρόβλεψη για το βασικό σενάριο ανάκαμψης κατά 4,8% του ΑΕΠ μπορεί να αποδειχθεί όχι μόνο εφικτή, αλλά και πολύ συντηρητική, λόγω της “εκτίναξης” που θα προκαλέσει, όπως εκτιμούν, το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι πολύ πιο θετικές προβλέψεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Οι πηγές εξήγησαν ότι χειροτέρευσε μεν η πρόβλεψη για το 1ο τρίμηνο του 2021, αλλά είναι καλύτερες οι προοπτικές για το 2ο εξάμηνο του 2021, ενώ πρόσθεσαν ότι είναι σημείο-κλειδί η πορεία του τουρισμού, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να πάει σχετικά καλά το 2021, σε ένα σενάριο ολοκλήρωσης των περιοριστικών μέτρων στο τέλος Απριλίου, όπως μεταδίδει το capital.gr

Η χώρα θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές και το 2021 αλλά “όχι με βιασύνη και πρεμούρα”, ανέφεραν επίσης πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Μεγάλες αβεβαιότητες λόγω υγειονομικού τοπίου

Πηγές του ΥΠΟΙΚ, περιγράφοντας το νέο Προϋπολογισμό, ανέφεραν και ότι διέπεται από μεγάλες αβεβαιότητες λόγω του υγειονομικού τοπίου, με την ευχή αυτές να οδηγήσουν προς καλύτερες προβλέψεις. Εξήγησαν ότι, για το 2020, τα μέτρα έχουν αξία περίπου 24 δισ. που έχουν 18 δισ. ταμειακό κόστος και περίπου 16 δισ. δημοσιονομικό κόστος. Το 2021 είναι στα 7,5 δισ. ευρώ σε ταμειακή και δημοσιονομική βάση.

“Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης του επόμενου έτους δεν θα υπήρχε χωρίς τα εν λόγω μέτρα στήριξης, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης”, πρόσθεσαν. Εξήγησαν δε ότι υπάρχει σημαντική επίπτωση από το 4ο τρίμηνο του 2020 στο πρώτο τρίμηνο του 2021, που ξεκινά με ύφεση.  

Η πορεία του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί πολύ και από την απορρόφηση του δανείου του Ταμείου (RRF), επισήμαναν αρμόδιες πηγές, εξηγώντας ότι, στον βαθμό που υπάρχει ικανοποιητικός ρυθμός υλοποίησης, τότε το χρέος θα αυξηθεί, αλλά η επίδραση αυτή θα είναι πλασματική, αφού ταυτόχρονα το κράτος θα κάνει δαπάνες για έργα εξισορροπώντας την επίδραση.  Επισήμαναν επίσης ότι οι αρχικές δαπάνες υγείας έχουν αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ.

Επισήμαναν τέλος ότι η βαθύτερη ύφεση φέτος δεν οφείλεται μόνο στο lockdown, αλλά και στην αναδρομική επί τα χείρω αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Έρευνα KPMG: Ποιες είναι οι ανησυχίες των Ελλήνων CEO’s εν μέσω πανδημίας;Γιώργος Καραμπέτσος, Όπτιμα: Success Story και για το 2020ΣτΕ: Πρόστιμο 4,6 εκατ. ευρώ για εικονικές εξαγωγές και λαθρεμπορία τσιγάρων
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...