Πέτσας: ΟΛΕΣ οι πτέρυγες της ΚΕΔΕ αγκαλιάζουν την εκλογή Δημάρχου με 43 τοις εκατό

Μοιραστειτε το

Συνέντευξη στην ΕΡΤ έδωσε χθες 11 Φεβρουαρίου ο αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Εντύπωση προκαλεί ο ισχυρισμός του Στέλιου Πέτσα ότι όλες οι πτέρυγες από την ΚΕΔΕ αγκαλιάζουν τα βασικά μεγέθη του εκλογικού Νομοσχεδίου, αναφέροντας ως ενδεικτικά παραδείγματα αποδοχής την εκλογή Δημάρχου με 43%, αλλά και τη μείωση των Δημοτικών Συμβούλων. Λαμβάνει, λέει, θετικά μηνύματα από όλους για τον εκλογικό νόμο, ακόμα και από  Δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει, ισχυρίζεται, κάποια σοβαρή αντίρρηση στην ουσία, ενώ χαρακτηρίζει «μικροπολιτική» την όποια αντιπαράθεση ενδεχομένως υπάρξει στο μέλλον.

Ο AIRETOS κατέγραψε επί λέξει τους ισχυρισμούς του Αναπληρωτή Υπουργού:

 

Δημοσιογράφος: « Ένα από τα θέματα της ατζέντας σας, το οποίο τώρα τρέχει απ’ ό,τι καταλαβαίνω είναι και σε διαβούλευση είναι ο εκλογικός νόμος, όπου αναμένουμε νέο γύρο και πολιτικής αντιπαράθεσης και, ξέρετε τώρα, οι αλλαγές αυτές στον εκλογικό νόμο, που πράγματι ήταν και μια προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, είναι κάτι που το περιμέναμε, έχει ξεκινήσει και μια συζήτηση τώρα ότι αλλάζει και ο εκλογικός νόμος, σιγά σιγά τα πράγματα μετά το καλοκαίρι θα περάσουμε και την πανδημία, θα περάσουμε τα δύσκολα, μήπως πάμε σε εκλογές ».

Πέτσας: « Ο εκλογικός νόμος που αλλάζει τον αποτυχημένο Νόμο Σκουρλέτη είναι μια προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης. Και δεν υπάρχει θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αντίθετα, βλέπω ότι ΟΛΕΣ οι πτέρυγες από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, δηλαδή τους θεσμικούς εκπροσώπους των Φορέων της Αυτοδιοίκησης, αγκαλιάζουν τις βασικές πτυχές του νέου νομοθετήματος. Και η αποδοχή φαίνεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίρρηση όσον αφορά τα βασικά μεγέθη του νέου Νομοσχεδίου, δηλαδή για παράδειγμα ότι με 43 % θα μπορεί να εκλέγεται από τον Α’ γύρο ο 1ος Συνδυασμός, με το γεγονός ότι υπάρχει ένα όριο εισόδου το οποίο είναι λελογισμένο, 3% όπως και στις εθνικές εκλογές, με το γεγονός ότι ΟΛΟΙ αποδεχόμαστε ότι χρειάζεται μια λελογισμένη αλλά όχι διακοσμητική μείωση του αριθμού των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβούλων για να έχει μεγαλύτερο νόημα η συζήτηση στα όργανά τους και φυσικά την επαναφορά της 5ετούς θητείας, αντί της 4ετούς που ίσχυε με τον τελευταίο νόμο, δηλαδή την επαναφορά σ’ αυτά που γνωρίζαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.  Αυτά είναι θετικά μηνύματα που λαμβάνουμε από ΟΛΟΥΣ, ακόμα και με Δημάρχους που συναντήθηκα που προέρχονται από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει, επομένως, κάποιο ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Μικροπολιτικής ενδεχομένως να υπάρξει στο μέλλον. Αλλά στην ουσία της διαβούλευσης που είχαμε μέχρι τώρα, ΔΕΝ υπάρχει κάποια σοβαρή αντίρρηση και αυτό είναι μια θεσμική κατάκτηση. »

 

Σημειώνεται ότι η συνέντευξη  , από όπου το ανωτέρω ακριβές απόσπασμα, δόθηκε στην ΕΡΤ1, στην Εκπομπή “από τις έξι” με τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα