Πέτσας: Κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει για να αναδείξουμε την προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας

Μοιραστειτε το

«Έχουμε μία παράνομη τουρκική NAVTEX για αυτό κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει για να αναδείξουμε την προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας, σε ένα διεθνές πλαίσιο το οποίο ευνοεί τις δικές μας διπλωματικές ενέργειες. Όσον αφορά το επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

«Ο… «κορσές» που φορέθηκε στην Τουρκία στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φαίνεται ότι της πέφτει πολύ στενός. Και κάνει ό,τι μπορεί με διάφορες ενέργειες προκειμένου να ξεφύγει από αυτόν. Παρά τις προκλητικές ενέργειες συνεχίζουν να μιλούν δημόσια για την ανάγκη διερευνητικών επαφών», συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών έχει καθοριστεί και αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

«Οπότε υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για την Τουρκία αν εννοεί αυτά που λέει να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Θυμίζω ότι πριν λίγες ημέρες ο κ. Τσαβούσογλου έλεγε ότι θα δώσουν ημερομηνία έναρξης διερευνητικών επαφών και αντί αυτού εξέδωσαν μία νέα παράνομη NAVTEX. Είναι κατανοητή η ανάγκη στο εσωτερικό τους να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή να θέλουν για άλλους γεωπολιτικούς λόγους να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες. Αλλά αν εννοούν ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι κατάλληλο για να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες, ας έρθουν», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «δεν μπορεί να προκαταλάβεις τη συζήτηση για την οποία υποτίθεται ότι θα καθίσεις στο τραπέζι στέλνοντας εκεί ερευνητικά σκάφη να κάνουν έρευνες. Είναι παράνομο και δεν έχει καμία λογική».

Ο κ. Πέτσας είπε ότι ήδη μιλάμε για μια σοβαρότατη κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας να πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο και μάλιστα λίγες ημέρες μετά από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που την καλούσαν να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής υπενθύμισε ότι ο καταληκτικός ορίζοντας που έχει δώσει η ΕΕ για την αξιολόγηση της Τουρκίας είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι έκτοτε η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας δεν δείχνει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση που είχε ξεκινήσει πριν την 1η Οκτωβρίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

«Επομένως, εκ των πραγμάτων, θα τεθεί το θέμα την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε όχι μόνον κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και από τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών χθες και από άλλες χώρες. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Μιλάει ξεκάθαρα το προηγούμενο Κείμενο των Συμπερασμάτων για τα δύο άρθρα της Συνθήκης, το 29 και το 215, που περιλαμβάνουν τις κυρώσεις. Πώς αυτές εξειδικεύονται, πώς προχωρούν, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά τους είναι θέμα που θα συζητήσουν οι ηγέτες», συμπλήρωσε ενώ επισήμανε τη δήλωση του Χάικο Μάας ότι η Γερμανία εξεπλάγη από τη στάση της Τουρκίας. «Αυτό είναι ένα δείγμα αναξιοπιστίας της Τουρκίας απέναντι στους συνομιλητές της, είτε είναι η Ελλάδα ή η Κύπρος, είτε είναι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως εν προκειμένω η Γερμανία, που είναι και προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. αυτό το διάστημα. Αυτό είναι, λοιπόν, ένα ζήτημα που για να το ξεπεράσει η Τουρκία θα πρέπει πραγματικά να δώσει διαπιστευτήρια αποκλιμάκωσης», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει αξιοπιστία και δεν θα κλείσουμε τους διαύλους επικοινωνίας για τη μία διαφορά που έχουμε.

Σχετικά με τον κορονοϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν νέα μέτρα και πως υπάρχει σταθεροποίηση, κάτι που είναι θετικό, ιδίως στην Αττική. «Φαίνεται, μάλιστα, ότι στην Αττική δεν έχουμε εισαγόμενα κρούσματα, καθώς το 99% περίπου των κρουσμάτων είναι άνθρωποι που μένουν στην περιοχή. Και αυτό είναι θετικό. Γενικά τα εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα έχουν περιοριστεί περίπου στο 9%. Επομένως, αυτό που έχει σημασία με αυτή την εικόνα σταθεροποίησης, είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει. Αν το κάνουμε δεν χρειάζεται η λήψη κανενός νέου μέτρου. Χρειάζεται προσοχή στις συρροές, γιατί φαίνεται ότι ειδικά στην Αττική, που μας απασχολεί ιδιαίτερα, το 1 στα 4 κρούσματα προέρχεται από συρροές. Που σημαίνει ότι σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σε σημεία συγχρωτισμού, πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ και να τηρούμε τα μέτρα που ισχύουν», ανέφερε.

Ως πρώτη πηγή ανησυχίας ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι οι χώροι δουλειάς και από εκεί και πέρα οι κοινωνικές εκδηλώσεις. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι θα επαναληφθούν τα τεστ σε σταθμούς του Μετρό ή σε άλλα σημεία Μ.Μ.Μ., για να δούμε ποια είναι πραγματικά η διασπορά που συνδέεται με τα Μ.Μ.Μ..

«Στο μεταξύ, βάζουμε καινούρια λεωφορεία ώστε τις ώρες αιχμής να αντιμετωπίσουμε τον πολύ μεγάλο συγχρωτισμό. Έχουν ξεκινήσει ήδη, εδώ και μερικές ημέρες, να κυκλοφορούν τα νέα λεωφορεία και αναμένεται να πλησιάσουμε τα εκατό μέχρι το τέλος του μήνα. Στο μετρό και τον ηλεκτρικό είναι πιο δύσκολο να προσθέσει κανείς συρμούς», συνέχισε ενώ σημείωσε ότι το κυλιόμενο ωράριο και η τηλεργασία ήταν για να αποφορτιστεί ο κόσμος από τα μέσα μεταφοράς.

Σημείωσε επίσης ότι τα 400 κρούσματα ημερησίως στην Ελλάδα δεν έχουν σχέση με την επιθετική αύξηση που βλέπουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα μέτρα εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Γιατί η Κυβέρνηση και οι ειδικοί έχουμε δράσει πιο νωρίς και πιο αποφασιστικά από άλλες χώρες. Δεν αφήσαμε το πράγμα να ξεφύγει. Για φανταστείτε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα να είχε 5.000 κρούσματα σήμερα; Δεν είμαστε εκεί. Άρα, αυτό πρέπει να το πιστώνουμε στους πολίτες», δήλωσε ενώ για τη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είπε ότι δεν υπάρχει ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι ο Χειμώνας θα είναι δύσκολος όσον αφορά τη σύμπτωση των εποχικών ιώσεων με τον κορονοϊό, το Σύστημα θα πιεστεί και γι’ αυτό η κυβέρνηση το ενισχύει με ΜΕΘ.

Τέλος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής είπε ότι ιστορία έχει κρίνει ποιος προσπάθησε να συμπλεύσει ή να εκμεταλλευτεί τις ψήφους της και ποιος ήταν σταθερά απέναντι.

«Η Ιστορία γράφει ότι παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης επί Κυβέρνησης Σαμαρά. Και η καταδικαστική απόφαση βγήκε επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όσον αφορά το θέμα αυτό, ξέρουμε όλοι ποιοι ήταν στις ίδιες πλατείες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, έριξε την Κυβέρνηση Σαμαρά συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014. Θυμίζω ότι ο κ. Δήμας τότε είχε πει ότι «εγώ δεν θέλω να εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής». Κάποιοι άλλοι συνέπραξαν με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για να πέσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Το 2015 κάποιοι ήταν μαζί σε εκείνο το δημοψήφισμα παρωδία. Πήγαιναν μαζί στο Καστελόριζο σε διάφορα επικοινωνιακά σόου. Κάποιοι έλεγαν ότι είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και ήθελαν να χαμηλώσουν και το όριο», συμπλήρωσε.

Για τον Ποινικά Κώδικα είπε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει αυτή η αλλαγή, όπως έγινε τελευταία στιγμή, τον Ιούνιο του 2019, λίγο πριν τις εκλογές, «γιατί αυτό έριξε στα μαλακά την ηγεσία της Χρυσής Αυγής».

Πρόσθεσε ότι δεν έπρεπε να αλλάξει και το θέμα της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. «Είναι πράγματα που έγιναν. Θα δούμε από εδώ και πέρα, μετά την ανακοίνωση και των ποινών, το τι  πρέπει να γίνει σ’ αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πηγή
Author: editor02

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...