Πέτσας για νέα Navtex: Αναξιόπιστη η Τουρκία – Εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις Ακάρ

Μοιραστειτε το

Με την Άγκυρα να ρίχνει κι άλλο νερό στο μύλο της κλιμάκωσης, η Αθήνα βγάζει στη σέντρα το μπαράζ των προκλητικών ενεργειών στην προμετωπίδα των οποίων βρίσκονται η προκαταβολική ανανέωση της της παράνομης Navtex και η μετατόπιση του πεδίου ερευνών του Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης και της Καρπάθου καθώς επίσης τα νέα κρούσματα ακραίας ρητορικής.

«Αυτή είναι ακόμη μια απόδειξη αναξιοπιστίας της Τουρκίας, ότι συμφωνεί την μια ημέρα όχι με τους Ευρωπαίους αλλά και σε επίπεδο του ΝΑΤΟ, και την άλλη ημέρα τα αναιρεί με τις πράξεις της», ανέφερε ο κυβερνητικός Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Πέτσας μάλιστα καυτηρίασε την οξύτητα της δημόσιας τοποθέτησης τόσο του Προέδρου Ερντογάν αλλά κυρίως του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ: «Οι δηλώσεις αυτών των αξιωματούχων και θα περίμενε κανείς μια σοβαρότητα από αυτό το θεσμικό επίπεδο, δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Ποιος απειλεί τον κ. Ακάρ, αν ακούσει κανείς τις δηλώσεις του; Τον απειλεί κανείς στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο;»

Πρόσθεσε μάλιστα: «Λέμε μια είναι η διαφορά μας. Θέλετε να τη λύσουμε; Ας πάμε σε διερευνητικές επαφές. Ας συμφωνήσουμε κι ας λύσουμε αυτό το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Δεν θέλετε να βρούμε μια άκρη; Ας πάμε στο δικαστήριο της Χάγης. Άρα οι επιλογές είναι στο τραπέζι τις ξέρουν όλοι οι παίκτες διεθνώς. Ποια είναι η απειλή που νιώθει ο κ. Ακάρ να κάνει τις δηλώσεις που έκανε εχθές. Είναι πραγματικά ακατανόητο.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας είναι ένα εργαλείο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. «Το εμπάργκο όπλων είναι ένα ακόμα εργαλείο στη φαρέτρα της Ε.Ε προκειμένου να πείσει την Τουρκία να αλλάξει την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά. σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.» είπε ο Στέλιος Πέτσας συμπληρώνοντας με νόημα: «Δε γίνεται να πουλά η Ευρώπη σφαίρες στην Τουρκία, οι οποίες θα στραφούν κάποια στιγμή εναντίον της».

Υπενθύμισε δε ότι για το συγκεκριμένο μέτρο υπάρχει ένα οπλοστάσιο στην στην Ε.Ε από το 2008 με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει η Κομισιόν. Οδηγίες τις οποίες όπως ανέφερε η Αθήνα υπενθυμίζει τώρα στους εταίρους της, ζητώντας μαζί με τις οικονομικές κυρώσεις να έρθει και η απαγόρευσης πώλησης ευρωπαικού στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.

Στο ερώτημα γιατί η Αθήνα δεν ζητά την συνδρομή ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων για να αναπτυχθούν στην περιοχή, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Αυτά δεν τα προαναγγέλλει κανείς. Απλώς τα βλέπει. Δεν έχει νόημα να λέει κάποιος ελάτε. Σημασία έχει να είναι εδώ όταν τους χρειαστούμε.» και τόνισε με νόημα: Και έχει αποδειχθεί ότι οι σύμμαχοί μας ήταν στο πλευρό μας όταν τους χρειαζόμαστε. Ελπίζουμε πότε να μην χρειαστούν. Εάν χρειαστούν θα είναι εδώ.» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «η Ευρώπη είναι ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά ακόμα δεν έχει αναπτύξει εκείνες τις πτυχές της πολιτικής ώστε να είναι γίγαντας και στα γεωπολιτικά και στα θέματα που αφορούν στα εξωτερικά της συμφέροντα.». Υποστήριξε όμως ο κ. Πέτσας σαφέστατο ότι υπάρχει μια ταχεία χειραφέτηση της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Oruc Reis: Η νέα τουρκική NAVTEX και το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου – Πού το πάει ο Ερντογάν;

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...