Πέτρος Δούκας: «Καθ’ υπερβολή» η φράση που οδήγησε στη διαγραφή μου από τη ΝΔ

Μοιραστειτε το

Ο Πέτρος Δούκας αναφέρθηκε στη φράση που οδήγησε στη διαγραφή του από τη ΝΔ και την παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Με δήλωσή του που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, για τη φράση που οδήγησε στη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Πέτρος Δούκας κάνει λόγο στη δήλωσή του για «ένα καθ’ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου» που, όπως αναφέρει, «πήρε απρόσμενη διάσταση» ενώ παράλληλα εκφράζει τη λύπη του «που αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση ενός από τους πιο ικανούς υπουργούς και φίλου μου» ζητώντας συγγνώμη από τον Σπήλιο Λιβανό.

Επί της ουσίας των λεγομένων του ο Πέτρος Δούκας σημειώνει ότι «όλα όσα προσπαθήσαμε για την υποστήριξη των πυρόπληκτων της Ηλείας το 2007 (πριν 15 χρόνια), έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα που κανένας δεν αμφισβήτησε, ούτε η τότε αντιπολίτευση!».

«Όλα έγιναν με πιστοποιητικά, και με αυτοψίες που διενήργησαν ειδικά κλιμάκια και οι ίδιοι οι δήμοι. Τα χρήματα διανεμήθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα με πλήρη διαφάνεια, με πλήρη Κυβερνητική εποπτεία. Έγιναν συνεχείς έλεγχοι των πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υπήρχε συνεχής δημοσιογραφική παρουσία και κάλυψη, και όλα έγιναν σε απόλυτη γνώση όλων των κομμάτων και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με συνεχείς ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, και κάτω από το φως του ήλιου!» προσθέτει ο Πέτρος Δούκας και συμπληρώνει:

«Όπως όλοι γνωρίζουν, δεν υπήρξαν ούτε μπορούσαν να υπάρξουν ‘τσάντες’ ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο! Ήταν ένα ‘καθ’ υπερβολή’ και ατυχές σχήμα λόγου για να δείξω το μέγεθος αλλά και την ταχύτητα της γιγαντιαίας προσπάθειάς μας και την ευαισθησία μας για τους συνανθρώπους μας που είχαν πληγεί τόσο άγρια και έζησαν ένα τέτοιο δράμα, με τόσους νεκρούς».

Ο Πέτρος Δούκας εκφράζει, τέλος, τον σεβασμό του για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Τι προηγήθηκε

Η διαγραφή του Πέτρου Δούκα ήταν το τελευταίο «επεισόδιο» της υπόθεσης που ξεκίνησε όταν ο πρώην, πλέον, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, δεν αντέδρασε σε αναφορές του δημάρχου Σπάρτης για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, ήταν η αρχή του τέλους για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι τοποθετήσεις του Πέτρου Δούκα και η αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό ζητώντας του εξηγήσεις.

Παρόλο που ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός φίλος το πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του κατέστησε σαφές ότι έπρεπε να αντιδράσει άμεσα στις αναφορές του Πέτρου Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός. Τέτοιες συμπεριφορές, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, είναι εκτός του αξιακού κώδικα το πρωθυπουργού, οπότε ήταν μονόδρομος η αποχώρηση του κ. Σπήλιου Λιβανού από την κυβέρνηση.

«Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Δούκα προς τον κ. Λιβανό, σε σύσκεψη που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου στη Σπάρτη και αφορούσε αποζημιώσεις ΕΛΓΑ σε πληγέντες από τον παγετό.

Ακολούθησε, λίγη ώρα αργότερα, η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να διαγράψει τον Πέτρο Δούκα με την ανακοίνωση να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης»

Η δήλωση του Πέτρου Δούκα για τη διαγραφή του

Ένα καθ’υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου, πήρε απρόσμενη διάσταση!
Λυπάμαι και στενοχωριέμαι, που αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση ενός από τους πιο ικανούς υπουργούς και φίλου μου.

Του ζητάω συγνώμη!

Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι όλα όσα προσπαθήσαμε για την υποστήριξη των πυρόπληκτων της Ηλείας το 2007 (πριν 15 χρόνια), έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα που κανένας δεν αμφισβήτησε, ούτε η τότε αντιπολίτευση!

Όλα έγιναν με πιστοποιητικά, και με αυτοψίες που διενήργησαν ειδικά κλιμάκια και οι ίδιοι οι δήμοι. Τα χρήματα διανεμήθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα με πλήρη διαφάνεια, με πλήρη Κυβερνητική εποπτεία. Έγιναν συνεχείς έλεγχοι των πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υπήρχε συνεχής δημοσιογραφική παρουσία και κάλυψη, και όλα έγιναν σε απόλυτη γνώση όλων των κομμάτων και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με συνεχείς ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, και κάτω από το φως του ήλιου!

Όπως όλοι γνωρίζουν, δεν υπήρξαν ούτε μπορούσαν να υπάρξουν ‘τσάντες’ ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο! Ήταν ένα ‘καθ’ υπερβολή’ και ατυχές σχήμα λόγου για να δείξω το μέγεθος αλλά και την ταχύτητα της γιγαντιαίας προσπάθειάς μας και την ευαισθησία μας για τους συνανθρώπους μας που είχαν πληγεί τόσο άγρια και έζησαν ένα τέτοιο δράμα, με τόσους νεκρούς• μόνο και μόνο για να καταδειχθεί η ταχύτητα και η ευελιξία με την οποία λειτούργησε η τότε κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει έστω και στο ελάχιστο, να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο που είχε προκαλέσει η βιβλική καταστροφή – και για να επισημάνω και να υπογραμμίσω το αίτημα των αγροτών της Λακωνίας να επισπεύσει η Κυβέρνηση την καταβολή των αποζημιώσεων στους Λάκωνες αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.

Σέβομαι την απόφαση του Πρωθυπουργού και εύχομαι στη Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό προσωπικά να συνεχίσουν με επιτυχία το πολύ δύσκολο και πολύ σημαντικό έργο τους, μέσα σε πρωτοφανείς αρνητικές συγκυρίες!

Με εκτίμηση
Πέτρος Γ. Δούκας
Δήμαρχος Σπάρτης

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο πρωθυπουργός απέπεμψε τον Σπήλιο Λιβανό από την κυβέρνηση – Το παρασκήνιο πριν την παραίτηση

Αυτή είναι η επιστολή παραίτησης του Σπήλιου Λιβανού από το υπουργείο

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...