Πέθανε ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης, που χάρισε την καλλιτεχνική του ματιά σε περισσότερες από 70 παραγωγές στο θέατρο.

Την είδηση για τον θάνατο του σκηνοθέτη γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Facebook ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας. «Έφυγε ακόμα ένας αγαπημένος μου… Βαριά θλίψη και οδύνη. Ο σπουδαίος μας σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης με τις τόσες επιτυχίες και το μεγάλο έργο έφυγε από κοντά μας… Η τελευταία του παράσταση ήταν μαζί μας πέρυσι, το θρυλικό ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ στο θέατρο Κορονέτ, που το σταμάτησε ο κορωνοϊός… Λατρεμένε μου, Βασίλη, σε ευχαριστούμε για όσα μας προσέφερες, ήθος και γνώση», έγραψε ο ηθοποιός πάνω από μια φωτογραφία του πλάι στον εκλιπόντα.

Έφυγε ακόμα ένας αγαπημένος μου… Βαρειά θλίψη και οδύνη. Ο σπουδαίος μας σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαιδης με τις τόσες…

Posted by Σπύρος Μπιμπίλας on Tuesday, February 2, 2021

Η ζωή του σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαΐδη

«Όπως διαβάζουμε σε ανάρτηση της ΕΡΤ, ο Βασίλης Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεατρολογία στο Παρίσι, ειδικευόμενος στην όπερα. Αρχής γενομένης το 1985, κυρίως με μουσικά έργα, έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 70 παραγωγές. Από το 1991 συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή, από το 1992 με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και από το 2000 με το Εθνικό Θέατρο.

Συνεργάστηκε, επίσης, με άλλα ελληνικά θέατρα (Πόρτα, Τέχνης, ΚΘΒΕ, Αμόρε, Θεσσαλικό Θέατρο κ.ά.), το Φεστιβάλ Αθηνών και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ελληνικών πόλεων. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Μαρία Κάλλας, Οι μεταμορφώσεις μιας τέχνης» (1983). Εργάστηκε ως παραγωγός μουσικών εκπομπών στο Γ΄ Πρόγραμμα (από το 1984) και ως σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο (από το 1988). Σκηνοθέτησε επίσης (1989) για την ΕΡΑ2 μια ραδιοφωνική σειρά για τη ζωή της Σάρας Μπερνάρ, βασισμένη στο βιβλίο της Φρ. Σαγκάν, «Γέλιο χωρίς τελειωμό».

Επιμελήθηκε τα προγράμματα της Ορχήστρας των Χρωμάτων, αρκετές κυκλοφορίες δίσκων και έγραψε άρθρα σε πολιτιστικά περιοδικά (Τέταρτο, Δίφωνο κ.ά.). Έχει διδάξει υποκριτική σε νέους τραγουδιστές στο Ωδείο Ατενέουμ και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου (1998) και με το Βραβείο Σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν» (2000).

Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΕΛΣ (1994), για την οποία, στο διάστημα 1991-2012, σκηνοθέτησε 19 παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών έντεκα λυρικών έργων, μεταξύ των οποίων: Ένας χορός μεταμφιεσμένων (Un ballo in maschera], Αδριανή Λεκουβρέρ (Adriana Lecouvreur), Ο βαφτιστικός, Τα παραμύθια του Χόφμαν (Les contes d’Hoffmann), Άννα Μπολένα (Anna Bolena), Ο τροβαδούρος (Il trovatore), Κάρμεν (Carmen), Ναμπούκκο (Nabucco) (Ηρώδειο, 2010-11).

Σκηνοθέτησε τις πρώτες παρουσιάσεις από την ΕΛΣ των έργων «Η όπερα του ζητιάνου» (The beggar’s opera) του Τζων Γκέυ (1996-97) και «Ο γυρισμός», του Αργύρη Κουνάδη (1990-91)».

Πηγή
Author: NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα