Πέθανε ο σεΐχης Χαλίφα, πρωθυπουργός του Μπαχρέιν για 49 χρόνια

Μοιραστειτε το

Πέθανε σήμερα, Τετάρτη, σε ηλικία 84 ετών ο σεΐχης Χαλίφα μπεν Σαλμάν αλ Χαλίφα, πρωθυπουργός του Μπαχρέιν επί 49 χρόνια, με την μεγαλύτερη θητεία στη σύγχρονη ιστορία της διακυβέρνησης. Ο αλ Χαλίφα βρισκόταν στη θέση του πρωθυπουργού από την αρχή της ανεξαρτησίας του κράτους του Μπαχρέιν, το 1971. 

«Η βασιλική Αυλή θρηνεί τη βασιλική υψηλότητά του, που απεβίωσε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο Mayo Clinic στις Ηνωμένες Πολιτείες», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν BNA, προσθέτοντας πως η χώρα θα τηρήσει εθνικό πένθος μιας εβδομάδας.

Σύμφωνα με το BNA, η κηδεία του σεΐχη Χαλίφα θα γίνει μετά τον επαναπατρισμό της σορού του από τις ΗΠΑ και η συμμετοχή σ’ αυτήν θα περιοριστεί σε συγκεκριμένο αριθμό συγγενών εξαιτίας των μέτρων αποφυγής του συνωστισμού λόγω της πανδημίας. Ο σεΐχης ήταν θείος του βασιλιά Χαμάντ μπιν Ίσα αλ-Χαλίφα, ενώ η οικογένεια αλ-Χαλίφα κυβερνά τη χώρα από το 1783.

Ο πρίγκιπας Χαλίφα υπήρξε χαρακτηριστική και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Δεν ήταν αποδεκτός από τη σιιτική πλειονότητα των κατοίκων του βασιλείου, το οποίο ελέγχουν οι σουνίτες, ενώ υπήρξε σταθερός σύμμαχος της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ.

Η πιο επιφανής περίοδος αντιπαράθεσης γύρω από το πρόσωπο του αλ Χαλίφα υπήρξε ο Φεβρουάριος του 2011 κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης που είχε παρασύρει μια σειρά από χώρες του αραβικού κόσμου, όπου οι σιίτες διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα για ολόκληρο το μήνα απαιτούσαν την καθαίρεση του πρωθυπουργού. Η πλατεία αυτή είχε μετονομασθεί από τους διαδηλωτές σε «πλατεία Ταχρίρ» (από το όνομα της πλατείας του Καΐρου στην Αίγυπτο, από όπου είχε ξεκινήσει η Αραβική Άνοιξη το 2011), καθώς διεκδικούσαν την εγκαθίδρυση μιας πραγματικής συνταγματικής μοναρχίας και και την προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Όμως η εξέγερση συνετρίβη στα μέσα Μαρτίου με την είσοδο στρατευμάτων από τις χώρες του Κόλπου, κυρίως τη Σαουδική Αραβία, για να προστατευθούν σημαντικές υποδομές για το καθεστώς και την οικονομία, καθώς και για να υποχωρήσει το κλίμα κοινωνικής σύγκρουσης που διαπερνούσε τη χώρα επί ένα μήνα, αμφισβητώντας την εξουσία του σεΐχη.

Το Μπαχρέιν είναι η βάση του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...