Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ

Μοιραστειτε το

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ. Εκκεντρική φυσιογνωμία, ο Κάρλος Μένεμ έζησε μία έντονη προσωπική ζωή υπό το άγρυπνο βλέμμα των ταμπλόιντ ενόσω οδηγούσε την Αργεντινή σε οικονομική άνθηση, ωστόσο η προεδρία του (1989-1999) κλυδωνίστηκε υπό το βάρος σκανδάλων διαφθοράς -ενώ πέρασε χρόνια σχεδιάζοντας μία επάνοδο που δεν ήλθε.

Ο βετεράνος πολιτικός και δικηγόρος υπήρξε πρόεδρος της Αργεντινής από το 1989 μέχρι το 1999. «Κληρονόμησε» μία χώρα τραυματισμένη από χρόνια βάναυσης καταστολής, τη δολοφονία χιλιάδων αντιφρονούντων, την ήττα στα Φόκλαντς και την ολική καταστροφή μίας κάποτε κραταιάς οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, αποχαιρέτισε με βαθιά θλίψη μέσω του Twitter τον Κάρλος Μένεμ, υπενθυμίζοντας τη δίωξη και φυλάκιση του πρώην προέδρου στη δικτατορία και στέλνοντας την αγάπη του στους οικείους του και σε όσους θρηνούν σήμερα την απώλειά του.

Στο «απόγειο» της προεδρίας του, ο Κάρλος Μένεμ υποδεχόταν τους Rolling Stones στην προεδρική κατοικία, ενώ έθεσε την Αργεντινή στην διεθνή σκηνή στέλνοντας στρατεύματα στον Πόλεμο του Κόλπου και τη Βοσνία, σημειώνει το Reuters.

Κέρδισε την επανεκλογή του αφού ιδιωτικοποίησε κρατικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο μαζικής αναδιάρθρωσης των θεσμών της Αργεντινής στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με την οικονομία να ακμάζει.

Όμως, η προεδρία του έληξε κάτω από βαριά σύννεφα -έχοντας κατηγορηθεί για διαφθορά και παράνομες συμφωνίες όπλων με την Κροατία και τον Ισημερινό, το 1991 και το 1995 αντίστοιχα.

Δέκα χρόνια αργότερα απαλλάχθηκε των κατηγοριών για λαθρεμπόριο όπλων, όμως δνε μπόρεσε ποτέ να αποτινάξει από πάνω του τη σκιά της εμπλοκής σε παράνομες δοσοληψίες, ακόμη και αν δεν καταδικάστηκε ποτέ.

Γιος Σύρων μεταναστών στην επαρχία Λα Ριόχα, 1.200 χιλιόμετρα δυτικά του Μπουένος Άιρες, ο Μένεμ έγινε δραστήριο μέλος των Περονιστών στις δεκαετίες του 1950 και 1960, ενώ επισκέφθηκε τον ιδρυτή του κόμματος Χουάν Περόν στην εξορία στην Ισπανία το 1964.

Υπηρέτησε ως κυβερνήτης της Λα Ριόχα από το 1973-1976. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1976, ο Μένεμ συνελήφθη και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια -περίοδο κατά την οποία «χάραξε» το δρόμο προς την υποψηφιότητά του για την προεδρία.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...