Πέθανε ο θρύλος της μόδας Πιερ Καρντέν

Μοιραστειτε το

Απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 98 ετών, στο αμερικανικό νοσοκομείο του Νεϊγί, στο δυτικό Παρίσι, ο σπουδαίος σχεδιαστής μόδας Πιέρ Καρντέν. Τον θάνατό του ανακοίνωσαν η Γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών και η οικογένειά του. 

AP Photo/Jacques Brinon

Γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1922 στο Τρεβίζο της Ιταλίας. Έγινε διάσημος για το στυλ avant-garde και λάτρευε τα γεωμετρικά σχέδια. Ίδρυσε τον οίκο μόδας του το 1950, ενώ από το 1991 ήταν πρέσβης καλής θελήσεως της Unesco.

Ο θρύλος της γαλλικής μόδας πρωτοστάτησε στις τεχνοτροπίες της δεκαετίας του 1960 και του 1970, όχι μόνο για τα σχέδιά του, αλλά για το ασύλληπτο επιχειρηματικό του μυαλό, με τον αστικό μύθο να λέει πως έχει βάλει την υπογραφή του σε περισσότερα συμβόλαια από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο, ενώ κατάφερε το brand του να ταξιδέψει σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα από τους πιο γνωστούς Γάλλους παγκοσμίως.

AP Photo

Πρωτοπόρος στο στυλ και, κυρίως, στη σκέψη, είναι ο σχεδιαστής με τις φουτουριστικές εμφανίσεις που μίλησε με αρχιτεκτονικούς όρους για τα ρούχα του, γέμισε τις πασαρέλες με στολές που έμοιαζαν να έχουν έρθει από το Διάστημα και έβαλε την υπογραφή και την αισθητική του σε χρηστικά είδη σπιτιού, καθώς πίστευε βαθιά ότι το λαϊφστάιλ είναι ενιαίο και δεν περιορίζεται μονάχα στο τι φοράμε, αλλά επεκτείνεται και στον τρόπο με τον οποίο ζούμε και στους τόπους στους οποίους ταξιδεύουμε.

Το 1958 λάνσαρε την πρώτη unisex συλλογή στην Ιστορία της παγκόσμιας μόδας, παρουσιάζοντας τεράστιους όγκους στα γυναικεία ρούχα, σακάκια Μάο και πολύχρωμες γραβάτες για τους άνδρες.

Στη μακρά και επιτυχημένη καριέρα του σχεδίασε τα πάντα (από ρούχα υψηλής ραπτικής μέχρι τασάκια και χαλιά για το σπίτι), συνεργάστηκε με την κομμουνιστική Κίνα μετατρέποντας το Σινικό Τείχος σε πασαρέλα, ενώ με το Espace Cardin, έναν πολυχώρο τέχνης στον οποίο έχουν φιλοξενηθεί ιερά τέρατα του σινεμά όπως η Μαρλέν Ντίτριχ και ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, απέδειξε ότι όλες οι τέχνες κάπου συναντιούνται.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...