Πέθανε ο βετεράνος υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ

Μοιραστειτε το

To θάνατο του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ μετέδωσαν το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA και η κρατική τηλεόραση.

Θα συμπλήρωνε τα 80 του χρόνια τη 13η Ιανουαρίου.

«Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει τον θάνατο του υπουργού Ουάλιντ Μουάλεμ», μετέδωσε το SANA τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Μουάλεμ ήταν κορυφαίος διπλωμάτης, ένθερμος υπερασπιστής της αιματηρής καταστολής του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που πυροδότησαν μια δεκαετή σύγκρουση.

Δεν έχει γίνει σαφής ως τώρα η αιτία του θανάτου του επικεφαλής της συριακής διπλωματίας, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών το 2006.

Σύμφωνα με το Al Jazeera αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο Μουάλεμ διορίστηκε πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών το 2006 και ήταν επίσης αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης. Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρεσβευτής στις ΗΠΑ, από το 1990 ως το 1999, ενώ ως διπλωμάτης είχε εργαστεί στη Σαουδική Αραβία, την Ισπανία και τη Βρετανία. Το 1975 διορίστηκε πρεσβευτής στη Ρουμανία.

«Ήταν γνωστός για τις έντιμες, πατριωτικές του θέσεις», επεσήμανε η συριακή κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της, ενώ πρόσθεσε ότι θα ταφεί σήμερα το απόγευμα στη Δαμασκό.

Ο Μουάλεμ είδε τη χώρα του να στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς το Ιράν και τη Ρωσία, χώρες που βοήθησαν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τα χέρια των ανταρτών.

Ο Μουάλεμ, που καταγόταν από μια σουνιτική οικογένεια από τη Δαμασκό, είχε υπερασπιστεί δημοσίως τον αυξανόμενο στρατιωτικό ρόλο της Μόσχας και της Τεχεράνης στον εμφύλιο στη Σύρια.

Το καλοκαίρι του 2011, λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, η Ουάσινγκτον είχε υιοθετήσει κυρώσεις εναντίον του.

Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή με την ευκαιρία μιας συνόδου που οργάνωσε η Συρία για την επιστροφή των χιλιάδων προσφύγων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα. Έμοιαζε αδύναμος, ενώ δύο άνδρες τον βοηθούσαν να περπατήσει.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...