Πέθανε η αγωνίστρια κατά της χούντας Κάτια Χουλιάρα

Μοιραστειτε το

Αρχείο της ΕΡΤ

Καταδικάστηκε, φοιτήτρια τότε, από το έκτακτο Στρατοδικείο και κρατήθηκε για 4 χρόνια, στις φυλακές Αβέρωφ και Κορυδαλλού.

Έφυγε από τη ζωή η Κάτια Χουλιάρα-Ανωμερίτη, η οποία ανέπτυξε πλούσια αντιδικτατορική δράση σε όλη τη διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας. Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη στο νεκροταφείο Δάφνης-Αγίου Δημητρίου.

Όπως αναφέρει ο ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισμένων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών), η Κάτια Χουλιάρα-Ανωμερίτη συνελήφθη το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου 1969 μαζί με τα μέλη του ΕΔΚ Γιώργο Ανωμερίτη, Δημοσθένη Δώδο, Γιάννη Μυλωνά, Δημήτρη Παπαϊωάννου και Βασίλη Ράπανο, κατά τη διάρκεια επιχείρησης τοποθέτησης βομβών σε εννιά τράπεζες της Αθήνας. 

Οδηγήθηκε, μαζί με τους άλλους συλληφθέντες στην Ασφάλεια Μπουμπουλίνας, όπου, ύστερα από ανάκριση έξι ημερών, χωρίς τη συμπαράσταση δικηγόρων, μετά την έκδοση βουλεύματος που τους διανεμήθηκε την τελευταία νύχτα, στο Στρατοδικείο. Έτσι, επτά μέρες μετά τη σύλληψή τους στέλνονται στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών, όπου καταδικάζονται με συνοπτική διαδικασία. Την Κάτια Χουλιάρα, φοιτήτρια τότε, το έκτακτο Στρατοδικείο την καταδίκασε σε 7 χρόνια κάθειρξη. Κρατήθηκε, 4 χρόνια, στις Φυλακές Αβέρωφ και Κορυδαλλού 

Το 1975, με την ίδρυση του ΣΦΕΑ 1967-1974, η Κάτια Χουλιάρα γίνεται μέλος του και το 1977 εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου, συμβάλλοντας στην οργάνωση και δραστηριοποίησή του.

Το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλειά της, και τα θερμά του συλλυπητήρια στον σύζυγό της Γιώργο Ανωμερίτη, στην οικογένεια και τους οικείους της.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...