Πάνω από 100 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο Γεωλογικό του ΑΠΘ

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από δύο καθηγητές του ΑΠΘ, αφότου μια απόφοιτη του τμήματος Γεωλογίας ακολούθησε το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου και έσπασε τη σιωπή για όσα εδώ και χρόνια συμβαίνουν στο πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα μάλιστα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Λίνα Σαλταμπάση, απόφοιτη και η ίδια του τμήματος Γεωλογίας, είναι πάνω από 100 πια οι καταγγελίες σε βάρος καθηγητή της συγκεκριμένης σχολής.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό που κατήγγειλε η καταγγέλλουσα από το Γεωλογικό είναι πραγματικότητα. Έχω ιδία γνώση και θα την καταθέσω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας και ελπίζω ότι με αυτή τη δήλωση το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να ενδυναμώσουμε κι άλλες φοιτήτριες, και από το συγκεκριμένο τμήμα, το δικό μας, αλλά και από άλλα τμήματα να μην διστάσουν να καταγγείλουν εφόσον υπάρχει δεδομένο περιστατικό. Επουδενί δεν θέλουμε αυτό να γίνει ένα κίνημα εκδίκησης, αλλά όταν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο εδώ και 30 χρόνια υπάρχουν περισσότερες από 100 καταγγέλλουσες, εδώ δεν μιλάμε για ένα κίνημα εκδίκησης. Εδώ μιλάμε για ένα κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης» είπε η κ.Σαλταμπάση στην ΕΡΤ.

Για την υπόθεση η εισαγγελία πρωτοδικών παρήγγειλε σήμερα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.
Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό.

Οι καταγγελλόμενες πράξεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Εισαγγελία, αφορούν το διάστημα 2009 και μεταγενέστερα. Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό του βιασμού και όποια άλλη πράξη προκύψει.

Για τα περιστατικά μίλησε στον ΑΝΤ1 ο πρύτανης του ιδρύματος, Νίκος Παπαϊωάννου, κάλεσε όλες τις φοιτήτριες και φοιτητές να συμβάλλουν στην έρευνα και να μην φοβηθεί κανείς.

Φοιτητικό μέτωπο

Αλληλεγγύη στην Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, στις αθλήτριες και στις φοιτήτριες των σχολών του ΑΠΘ που κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης εκφράζουν φοιτητές του ΑΠΘ που εκπροσωπούν στους φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

«Η ξεκάθαρη καταδίκη αυτών των αποτρόπαιων γεγονότων από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες είναι αυτονόητη», αναφέρουν οι φοιτητές στην ανακοίνωσή του και προσθέτουν: «Οι εκβιασμοί και οι πιέσεις, η ψυχολογική και συναισθηματική βία που φτάνει ακόμα και στη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους που δουλεύουν, σπουδάζουν, ψυχαγωγούνται, ζουν οι γυναίκες δεν αναπτύσσονται σε κοινωνικό κενό».

Ζητούν, δε «να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες σε σχέση με τις καταγγελίες των φοιτητριών», τη «χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών» και «ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές σε αθλητικά σωματεία και χώρους αθλητισμού, πολιτισμού, από επιστημονικούς κρατικούς φορείς»

Η φοιτητική παράταξη καλεί σε σιωπηρή διαμαρτυρία με τίτλο «ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ για τις πραγματικές αιτίες της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών! ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΜΑΤΑ , ΜΙΑ ΦΩΝΗ» την Παρασκευή 22/1 στις 12.00 στα γρασίδια της Φιλοσοφικής.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...