Ο φετινός Νοέμβριος ο πιο θερμός της ιστορίας

Μοιραστειτε το

Ο φετινός Νοέμβριος αποτέλεσε τον θερμότερο καταγεγραμμένο στην ανθρώπινη ιστορία, ενώ το 2020 βαδίζει στο ξεπέρασμα του ρεκόρ του 2016 ως το θερμότερο έτος, με τις θερμοκρασίες να αυξάνουν συνεχώς, καταγράφει η ευρωπαϊκή μετεωρολογική υπηρεσία Copernicus.

Στο διάστημα από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι και το Νοέμβριο του 2020 η παγκόσμια θερμοκρασία παραμένει σταθερά στον 1,28 oC πάνω από τη σταθερή θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της υπηρεσίας, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα. Τα τελευταία έξι χρόνια (2015-2020) σημειώνουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι οποίες προσεγγίζουν τον «κόφτη» του 1,5 oC,  που έχει ορίσει η Συμφωνία του Παρισίου, προκειμένου να διατηρηθεί η ζωή στον πλανήτη σε βιώσιμα επίπεδα.

Χαρακτηριστικά, η Συμφωνία δεσμεύει τα περίπου 200 συμβαλλόμενα κράτη να αναλάβουν μια συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών άνθρακα στο εσωτερικό τους, έτσι ώστε να περιοριστεί και μακροπρόθεσμα να αντιστραφεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη θερμοκρασία να φτάσει το καταστροφικό επίπεδο των +2 oC, αλλά και επιτυγχάνοντας τη μείωσή της κάτω από τα σημερινά όρια. Αυτή η εξέλιξη θα συντελέσει στον περιορισμό των ολοένα συχνότερων φαινομένων ξηρασίας, καυσώνων, καταιγίδων και φυσικών καταστροφών, που μαστίζουν τον πλανήτη σήμερα.

Όπως σημειώνει η Copernicus η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται κατά μέσο όρο 0,2% ανά δεκαετία από το 1980 και έπειτα. Την ίδια στιγμή, η άνοδος της θερμοκρασίας φθάνει ήδη περίπου τον 1,2 oC το 2020 και η αντιστροφή αυτής της πορείας δε διαφαίνεται στον άμεσο ορίζοντα. 

Με αυτά τα δεδομένα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε την Τετάρτη πως το 2020 θα αποτελέσει μία από τις θερμότερες χρονιές. Προς το παρόν η φετινή χρονιά δεν έχει ξεπεράσει το 2016 στην κλίμακα των θερμότερων ετών, όμως τα δεδομένα είναι μεταβαλλόμενα και αυτό ενδέχεται να αλλάξει καθώς διανύουμε το Δεκέμβρη, αναφέρει η Copernicus.

Όσον αφορά τον Νοέμβριο, σε παγκόσμιο επίπεδο, η θερμοκρασία ξεπέρασε σαφώς (κατά 0,13 oC ) το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχαν μαζί ο Νοέμβριος 2016 και ο Νοέμβριος 2019, για να καταγράψει τον +0,77 oC πάνω από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1981-2010.

«Τα ρεκόρ αυτά συμβαδίζουν με τη μακροπρόθεσμη τάση της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη», σχολίασε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή. Κάλεσε τους ηγέτες «να δουν αυτά τα ρεκόρ σαν καμπανάκια κινδύνου και να αναζητήσουν τους καλύτερους τρόπους για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Παρισιού».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...