Ο Τσίπρας παρουσιάζει το… μανιφέστο του με «αμερικανικό» αέρα

Μοιραστειτε το

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της οικονομίας, των κοινωνικών ανισοτήτων και της εργασίας, μέσα σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς, αναμένεται να παρουσιάσει σε συντομία σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι μία εκ των βασικότερων διαφορών ανάμεσα στη Δεξιά και τη Κεντροαριστέρα, διαχρονικά, αποτελεί ο ρόλος του κράτους και ο βαθμός στον οποίο αυτό θα πρέπει να παρεμβαίνει στην οικονομία ή όχι.

Τουλάχιστον αυτό ίσχυε στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90, οπότε και η Σοσιαλδημοκρατία «μαγεύτηκε» από τον νεοφιλελευθερισμό, εφαρμόζοντας πολιτικές που δεν την διαφοροποιούσαν σχεδόν σε τίποτα από τον παραδοσιακό αντίπαλο της.

Αποτέλεσμα της υιοθέτησης εκ μέρους της Κεντροαριστεράς του δόγματος «δεν υπάρχει εναλλακτική», ήταν να ξεπέσει στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών και να συρρικνωθεί.

Πλέον, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έχει αρχίσει να ανοίγει διεθνώς και πάλι η συζήτηση για τον ρόλο του κράτους. Άλλωστε, ο δημόσιος τομέας της Υγείας ήταν αυτός που ανέλαβε το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης. Επίσης, το κεντρικό κράτος επέβαλε της πολιτικές για τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και για τη στήριξη όσων επλήγησαν οικονομικά από αυτή.

Με λίγα λόγια, οι υπερασπιστές του κρατικού παρεμβατισμού πιστεύουν ότι «δικαιώθηκαν» ιδεολογικά, καθώς το «αόρατο χέρι της αγοράς» ακινητοποιήθηκε από την υγειονομική κρίση, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν μπορεί να ρυθμίσει τα πάντα, όπως διατυμπανίζουν οι οπαδοί του.

Αυτή την πολιτική, του κρατικού παρεμβατισμού και της ανάγκης αναδιανομής του πλούτου που παράγεται και στους μικρομεσαίους, αναμένεται να υποστηρίξει σήμερα, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η ιδέα ενός νέου «Κοινωνικού Συμβολαίου» κερδίζει διαρκώς έδαφος. Γι αυτό και κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «εμμονή» στο νεοφιλελεύθερο δόγμα.

Είναι δεδομένο πως η αισιοδοξία του Αλ.Τσίπρα για αλλαγή των διεθνών συσχετισμών δύναμης ανάμεσα στη Δεξιά και τη Κεντροαριστερά, υπέρ της δεύτερης, πηγάζει από τις εξαγγελλίες του Τζο Μπάιντεν. Ο αμερικανός Πρόεδρος έχει ήδη ανακοινώσει αυξήσεις στον κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους στη χώρα του, όπως και ένα τεράστιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για το οποίο τόνισε πως δεν θα το πληρώσει η μεσαία τάξη και η εργαζόμενοι, αλλά πλούσιοι, μέσω της αύξησης της φορολόγησης των κερδών τους.

Όπως είναι λογικό, ο Αλ.Τσίπρας θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της ομιλίας του και στο μεγάλο ζήτημα των εργασιακών. Άλλωστε, οι συνεργάτες του υπογραμμίζουν ότι αρχηγός τους πιστεύει πως αυτό το νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο» που οραματίζεται μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την αύξηση των μισθών, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και την εκ νέου θεμελίωση των εργασιακών δικαιωμάτων που χάθηκαν την περίοδο της κρίσης.

Με απλά λόγια, θα μιλήσει για την αναγκαιότητα άσκησης μίας πολιτικής που βρίσκεται εντελώς στον αντίποδα του νομοσχεδίου Μητσοτάκη – Χατζηδάκη και την οποία δεν άσκησε ο ίδιος ως πρωθυπουργός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει την Παρασκευή: Τέλος τα SMS, στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας – Πώς θα πάμε σε νησιά

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...