Ο Τσίπρας παρουσιάζει τη στρατηγική του για το Ταμείο Ανάκαμψης – Στο πλευρό του ο Τσακαλώτος

Μοιραστειτε το

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης θα παρουσιάσει τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στο πλευρό του τεχνοκράτες, πανεπιστημιακούς και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επιχειρώντας έτσι να βάλει τέλος στα σενάρια ρήξης με τον πρώην υπουργό Οικονομικών των κυβερνήσεων του, που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες. 

Αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο πως ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύτηκε να συνέλθει από το διπλό εκλογικό «χαστούκι» του καλοκαιριού του 2019. Η δύο βαριές ήττες ταρακούνησαν για τα καλά τη Κουμουνδούρου, που χρειάστηκε σχεδόν 18 μήνες για να αρχίσει να βρίσκει τον αντιπολιτευτικό της βηματισμό.

Αυτή η εικόνα ανήκει, πλέον, στο παρελθόν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βάλει για τα καλά μπροστά τις μηχανές. Έτσι, μετά την επιτυχία που είχαν οι θέσεις του για την Υγεία και την ανασυγκρότηση της Οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα και την δική του, εναλλακτική πρόταση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, τους οποίους και σκοπεύει να στρέψει όχι μόνο προς την ανάπτυξη, αλλά και προς την άμβλυνση των ανισοτήτων, για να διαμορφωθούν οι όροι για αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας ονομάζει «δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και νέο παραγωγικό μοντέλο».

Και στη συγκεκριμένη παρουσίαση, Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει την πεπατημένη των αντίστοιχων εκδηλώσεων που προηγήθηκαν. Δεν θα έχει στο πλευρό του μόνο πολιτικά στελέχη του κόμματος, αλλά και πρόσωπα από άλλους χώρους, όπως είναι ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που είναι στέλεχος του ΚΙΝΑΛ. Επίσης, θα έχει ανθρώπους που προέρχονται από τόσο από το ακαδημαϊκό πεδίο, όπως είναι ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η συνεργαζόμενη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA Νατάσα Ρωμανού, αλλά και τεχνοκράτες όπως ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος και ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, Γιάννης Καλτσάς.

Φυσικά, δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα θα σταθούν και τα στελέχη του κόμματος του, με κεντρικές φιγούρες τον Γιώργο Σταθάκη -στον οποίο και έχει ανατεθεί η ευθύνη για την κατάρτιση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ- και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η παρουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Οικονομικών, έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς βάζει φρένο στις φήμες που ακολούθησαν της απουσίας τους από την εκδήλωση για την Οικονομία. Έτσι, ο Αλ.Τσίπρας, με έναν συμβολικό, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό για τις εσωτερικές ισορροπίες τρόπο, «αποκαθιστά» στο κομματικό -και όχι μόνο- ακροατήριο τον επικεφαλής της άτυπης εσωκομματικής «αντιπολίτευσης».

Το σχέδιο

Όπως υπογραμμίζουν οι στενοί συνεργάτες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο τους για μια εναλλακτική στρατηγική για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στήθηκε στο πλαίσιο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και θεσμούς. Κατά την άποψη τους, το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης υπολείπεται σημαντικά σε μέγεθός και σε οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους συγκρινόμενο με το αντίστοιχο πρόγραμμα της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, ωστόσο, αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδίως για την Ελλάδα.

Το κυριότερο ζητούμενο για τη χώρα μας, σημειώνουν πως είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (αλλά και του ΕΣΠΑ 2021-2027) με τρόπο που να μετασχηματίζει επιτέλους το παραγωγικό μοντέλο σε βιώσιμη και διατηρήσιμη κατεύθυνση, να διαχέει το όφελος στο σύνολο της κοινωνίας και να μειώνει τις ανισότητες.

Όπως επισημαίνουν, η στρατηγική αυτή θέτει τις βάσεις για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη σε σταθερές βάσεις σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο. Έχει στόχο την αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας. Προωθεί τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και όχι του ανταγωνισμού στη βάση μείωσης των μισθών.

Προωθεί τη στήριξη και ανανέωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα. Προωθεί την ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυση των μισθών, και πολύπλευρη στήριξη της εργασίας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών (ενέργεια, νερό), και την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, συντάξεις, πρόνοια).

Προκρίνει δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής, και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες. Το προοδευτικό μοντέλο έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας. Προσβλέπει στο συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, στην ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, στην ενεργειακή δημοκρατία και στην κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας.

Αντίθετα, υποστηρίζουν πως η στρατηγική της κυβέρνησης προωθεί μια συντηρητική ατζέντα που συγκροτείται γύρω από τέσσερα βασικά σημεία:

Πρώτον, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με άμεσο αντίκτυπο στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δεύτερον, ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων σε υποδομές και ενέργεια, μερική ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, των υπηρεσιών υγείας και επιλεκτικά της εκπαίδευσης.

Τρίτον, συρρίκνωση των ΜμΕ επιχειρήσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας και επιλογή αποκλειστικά των μεγάλων επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση και στην κυκλική οικονομία.

Τέταρτον, μείωση της φορολογίας για τις ευκατάστατες εισοδηματικά τάξεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις και μεταφορά φορολογικών βαρών σε κατανάλωση και σε μικρά και μεσαία εισοδήματα, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Κατά την άποψη τους, το μοντέλο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν έχει στόχο τη μείωση των υφιστάμενων διευρυμένων ανισοτήτων, αλλά θα δημιουργήσει νέες και πιο βαθιές ανισότητες την ίδια στιγμή που υπονομεύει την προοπτική της ανάπτυξης σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν και οδήγησε τη χώρα μας στην χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Άξονες και παραδείγματα

Η εναλλακτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε πέντε άξονες

  • Δίκαιη Πράσινη μετάβαση με την κοινωνία μαζί.
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός
  • Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου: ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυοαπασχολουμένων.
  • Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα.
  • Περιφερειακή Συνοχή – Αναζωογόνηση πόλεων και υπαίθρου.

Παράλληλα, από τη Κουμουνδούρου δίνουν συγκεκριμένα παραδείγματα μεταρρυθμίσεων και έργων που περιλαμβάνει η εναλλακτική στρατηγική τους πρόταση.

  • Ανάπτυξη ΑΠΕ με βάση τις αρχές της ενεργειακής δημοκρατίας και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το 1/2 των αδειών ΑΠΕ κατανέμεται σε ενεργειακές κοινότητες, σε αυτοκατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΑΠΕ και αγρότες.
  • Δημιουργία κλαδικών ταμείων (χρηματοδοτικών εργαλείων) στα πρότυπα του EquiFund από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για επενδύσεις καινοτομίας.
  • Διεύρυνση του πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες μορφές εργασίας (πλατφόρμες εργασίας όπου οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ως «συνεργάτες» – τηλεργασία).
  • Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, με δίκτυο 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Έργα:

  • Εξοικονομώ κατ’ οίκον με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Δίνονται μεγαλύτερες επιδοτήσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα. Ενθαρρύνονται κοινωνικά προγράμματα Δήμων ή άλλων φορέων για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Εξοικονομώ για δημόσια κτίρια όπως σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, μουσεία, κρατικά θέατρα και χώροι πολιτισμού. Εξοικονομώ για τον τουρισμό με έμφαση στην στροφή της επενδυτικής δραστηριότητας στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα της χώρας, και την αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτισμάτων. Εξοικονομώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Πρόγραμμα πράσινης μετάβασης για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (τσιμέντα, αλουμίνιο, σιδηροβιομηχανία, νικέλιο κ.ο.κ.).
  • Ψηφιοποίηση αρχείων και διαδικασιών σε σημαντικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης με έμφαση σε δικαιοσύνη, πολεοδομία, κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, ΟΑΕΔ κ.α.
  • Ενίσχυση της εργασίας των νέων. Ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.
  • Δημιουργία δικτύου οικιστικών μονάδων για χαμηλά εισοδήματα, δημόσιους λειτουργούς και φοιτητές σε περιοχές με έλλειψη στέγης, με αξιοποίηση και του δημόσιου κτιριακού αποθέματος.
  • Χρηματοδοτικά κίνητρα για την αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική αξία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...